Päivän lehdessä oli hirmu mielenkiintoinen raportti A&M yliopiston tekemästä tutkimuksesta, jonka mukaan lasten kiinnostus ns. "oman sukupuolen" leluihin on osittain biologista. 3-8 kuukautisille vauvoille oli näytetty sekä nukkeja että leikkiautoja, ja sitten tarkkailtu silmänliikkeitä sun muita. Ja valtaosa tytöistä osoitti suurempaa kiinnostusta nukkeihin, kun taas poikia kiinnosti autot enemmän. Minä kun olisin äkkiseltään veikannut että molemmat olis katsonut mieluummin niitä nukkeja, kun eikös vauvat tykkää yleisesti katsella jotain mikä muistuttaa ihmiskasvoja?
Tutkijat aikovat toistaa kokeen kun ne tenavat on 18 kuukautta, jotta nähdään miten reaktiot on muuttuneet, vai pysyvätkö samoina. Siinä vaiheessa kuitenkin lapsilla alkaa olla jo vihiä omasta sukupuolestaan, mitä nyt testatuilla vauvoilla ei vielä ole. Tutkijat painottavat kuitenkin sitä, ettei tulos missään nimessä tarkoita, etteikö yhteiskunnalla ja sosiaalisella roolittamisella olisi huomattavaa vaikutusta, vaikka onkin mielenkiintoista että biologinen sukupuoli vaikuttaa myös. Tutkimuksessa mukana ollut psykologian professori painotti artikkelissa sitä, että lasten tulisi antaa leikkiä juuri sellaisilla leluilla mitkä heitä kiinnostavat. Valitettavaa on kuitenkin se, että vielä nykyäänkin monilla on tapana hieman paheksua tyttöjä jotka haluaisivat niitä autoja, ja etenkin poikia joita nukkeleikit kiinnostaisivat.
Minä oon pienenä leikkinyt vähän kaikilla leluilla, mutta oma muistikuva on kyllä enemmän niihin autoihin (etenkin rekkoihin) kallellaan. Vauvanukkeja en kauheasti jaksanut paapoa ja jotain barbeja oli kiva pukea aina välillä. Mutta parasta oli veljen rakentama lego-rekka, jolla ajettiin puuta (mikä isän vaikutus..?), sekä autorata. Ulkonakin leikittiin Robin Hoodia ja oltiin keppitappelua... Mut sit toisaalta pehmolelut on aina ollut sydäntä lähellä, ja niitä on aikuiskotiinkin kertynyt ihan kiitettävästi. Yllätti vähän itsenikin kun vieraisilla ollut pikkuprinsessa ne kerran keräsi yhteen kekoon, niitä oli meinaan aika vaikuttava määrä. Ja eikös ne oo sitten niitä perinteisesti ajateltuja tyttöjen leluja enemmän? Ota näistä sitten selvää, ja onko sillä oikeasti mitään merkitystäkään? Kai kaikkia lapsia kiinnostaa kaikenlaiset lelut, ainakin jossain määrin? En mä usko että se lapsen tulevaisuutta niin kauheasti määrittää leikkiikö 4-vuotiaana nukella vai traktorilla. Se sen sijaan vaikuttaa varmasti enemmän, jos vanhemmat ehdottomasti tuputtaa vaan sitä lelua mikä "kuuluu olla" kun ei pystytä tippaakaan ohittamaan sukupuolirooleja.
perjantai 14. elokuuta 2009
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
8 kommenttia:
Mä en kyllä pysty uskomaan tohon tulokseen ollenkaan. 3-kuukautinen vauva ei voi edes tietää, mikä se auto on. Siks toisekseen, miten tossa kokeessa on eliminoitu kenties se, että vanhemmat on saattaneet esitellä lapselle kotona jo autoja/nukkeja. Varsinkin jos se lapsi on jo 8kk, mikä tossa oli se vanhin testi-ikä.
Ainoo, mitä luulen ton voineen mahdollisesti paljastaa on se, että tytöt on kiinnostuneempia kasvoista kuin pojat. Eikö aikuisten naistenkin oo jossakin tutkimuksessa "todistettu" tai todistettu tunnistavan paremmin tunnetiloja kuin miesten. Nää vois mun mielestä hyvinkin liittyä yhteen.
Paha mennä sanomaan, kun ei siinä lehtijutussa kerrottu siitä tutkimuksesta sen enempää yksityiskohtia. Mutta siinä kerrottiin, että ne on aikaisemmin tehnyt vastaavaa tutkimusta apinoilla, jotka ei ole yhteiskunnan sukupuoliroolituksista tietenkään tietoisia, ja havaitsi että urosapinat poimi useammin leikkiautot, kun taas naaraat just nuket. Niin enemmän tästäkin ne veti johtopäätöksiä että biologia vaikuttaa kiinnostukseen just tiettyjä muotoja, värejä tai materiaaleja kohtaan, eikä niinkään että se on just nukke tai auto, minkä merkitystä ne ei välttämättä ymmärrä sen paremmin kuin 3kk vauvakaan.
Mut mielenkiintoista mun mielestä joka tapauksessa. :)
Ihmisen on vaan niin vaikea uskoa, että se on osa eläinkuntaa.Onhan se lajin säilyminen eläinkunnassa riippuvaista siitä, että emot haluvat hoivata poikasiaan ja urokset kantaa niille ruokaa eteen, pelkistetysti ilmistuna. Varmasti luonto varmistaa asian ohjelmoimalla lajien DNAta tähän käytäntöön sopivaksi. Ihmisellä on sitten niin isot aivot, että hän ehtii halutessaan muuallekin kuin mihin biologia ohjaa. Psykologiasta taas tiedetään, että jo vuoden ikäiset vauva-taaperot ovat alustavasti tietoisia sukupuolestaan, sekä omastaan että isän ja äidin. Alan henkilökohtaisesti olla enemmän ja enemmän biologisen ohjelmoinnin kannalla, kun on ollut tilaisuus seurata noita poikalapsia ja niiden käyttäytymistä lähemminkin.Sitten on aina poikkeuksia ja ns.normaalin variaatioita, joka lienee ihmisen kohdalla onneksi sangen laaja käsite.
Mielenkiintoisia juttuja kyllä. Sitä mä vielä mietin, että jos tuo tutkimus liittyisi vaan tyttöjen kiinnostukseen kasvoja kohtaan, miksi poikien enemmistö ei sitten katsonut niitä myös? Tarkoittaisko se sitä, että pojat jotenkin vieroksuisi kasvoja? Muistan sellaisen tutkimuksen, missä kaikki vauvat sukupuolesta riippumatta ennemmin katsoi kuvaa mistä oli tulkittavissa kasvot, verrattuna kuvaan jossa kasvon elementit oli sekaisin. Eli sittenhän, kuten jo alkuperäisessä kirjoituksessa totesin, olisin veikannut että kaikki katsoo ennemmin nukkea, mutta näin ei ollut. Siitähän ei missään nimessä kuitenkaan ole kyse, että vauva katsoisi tarkoituksella "oman sukupuolen" lelua, kun ei noin pienillä tosiaan ole sitä kontekstia, vaan se preferenssi tulee jostain muualta, kuten just esmes muodosta tai väristä tai jostain...
en raaskinu ostaa alkuperästä tutkimusjulkasuu (34 dollarii...), joten käytin lähteenä tätä, jonka mukaan nuket oli vaaleenpunasii ja autot sinisii, minkä lisäks pojatkin katto useemmin nukkeja kun autoja, tosin tulos oli lähes 50/50, kun taas tytöil n. 70/30 (nukkejen hyväks). toi väriero kyl mun mielest syö aikas lailla ton tutkimuksen tuloksii, enkä lainkaan tajuu, et miks ne ei käyttäny saman värisii lelui ja sit vaikka kokeillu sekä pinkeil et sinisil (ja vaiks vihreil, keltasil, jne) lelupareil.
toisaalta ne saatto just todistaa, et tytöt tykkää pinkistä... mikä ois vielä hirveempää! 8-)
Mut edelleen mä haluaisin huomauttaa, ettei tuon ikäinen lapsi ymmärrä sen paremmin sen nuken kuin autonkaan sosiaalista merkitystä mitä tulee siihen että kyseessä olis ns. tyttöjen tai poikien lelu, vaan kuten tuossa apinakokeessakin nimenomaan esim. se väri on merkityksellinen. Ja mä olen yhä sitä mieltä, että riippumatta tutkimuksen ongelmista, tulos on mielenkiintoinen. Enkä muuten ole ihan täysin vakuuttunut etteikö tuossa artikkelissa koetta ole yksinkertaistettu. Voi olla ettei ole, mutta on myös ihan mahdollista että itse koe on ollutkin monimuotoisempi, useammilla värivariaatioilla ja muilla suoritettu. Ja voi olla, että virhe oli lehdessä, mutta siinä jutussa ainakin tosiaan tehtiin selväksi, että pojat preferoi "poikien leluja," mikä, jos virhettä ei ollut, viittaisi hyvinkin siihen että kokeessa oli enemmänkin osioita. Kuten sanottu, paha mennä sanomaan, eikä se mun mielestä tässä yhteydessä ole se tärkein pointti. Koska mun mielestä ylivoimaisesti oleellisinta kuitenkin on, kuten alkuperäisessä kirjoituksessakin painotin, että lapsien pitäis saada leikkiä just niillä leluilla kun ne haluaa.
alkuperänen tutkimusartikkeli löytyy Archives of Sexual Behaviour -lehden numerosta 3/2009, saatavissa yo:n kirjaston nelli-portaalin kautta. mä rakastan meiän kirjastoo!
mut joo, ne tosiaankin käytti vain ja ainoastaan pinkkiä nukkea ja sinistä autoa, ja jos mä nyt oikeen tota ymmärsin, ni pojat tosiaankin oli suurin piirtein yhtä kiinnostuneita nukesta ja autosta (karvan verran nuken eduks), mut ne teki pointin siitä, et pojat tykkäs autosta tyttöjä enemmän. mikä mun mielestä kyl antaa vähän väärän kuvan tutkimuksen tuloksista. yhtä hyvin siitä voi päätellä, et pojil kelpaa mikä tahansa ja tytöt tykkää kattella pinkkii. 8-) tai et pojatkin tykkää enemmän nukeista ku autoista. *g*
mut joo, samaa mieltä oon kanssa siitä, et ihan samahan se loppujen lopuks on, et mistä lapset yleensä tykkää, kuhan se oma saa leikkii niil leluil mil haluaa!
Mut onhan toi ero silti huomattava ja siten merkittävä. Jännä kuitenkin, että päättivät uutisoida että molemmat valitsi "oman" lelunsa, kun olisi hyvin voinut kirjoittaa että ero oli selkeästi vain tytöillä. Ja että miksi tehdä pointiksi se, että kyseessä on nukke ja auto, kun olisi voinut hyvin korostaa niitä oleellisempia piirteitä, kuten väriä, materiaalia jne. Koska kai se nyt oli alusta asti selvää, ettei tuon ikäinen lapsi tietoisesti päätä että preferoi toista koska kyseessä on joko tyttöjen tai poikien lelu. Ei se mene niin, että "hmm, tuossa olis tuo auto ja tuo nukke. Yleensähän tytöt leikkii nukeilla ja pojat autoilla, niin minä oon nyt kiinnostunut tuosta autosta, kun oon kerta ite poika. Enkä millään nukeilla leiki, hyi." Niin nehän on juurikin ne muut ominaisuudet mitä niillä leluilla on, eikä se sosiaalinen konnotaatio, minkä vuoksi ne lapset on suosinut sitä mitä onkaan suosinut. Ja sieltä tulisi ne mielenkiintoisemmat havainnot, ainakin mun mielestä.
Lähetä kommentti