Jo toukokuisella road tripillä ohitettiin Villen kanssa kyltti joka mainosti Arizonassa, suht lähellä Flagstaffia sijaitsevaa meteoriittikraatteria. Aiottiin poiketa katsomaan, mutta paikka oli mennyt jo kiinni, niin sit se jäi. Nyt saatiin uusi tilaisuus ja vielä lisävahvistusten kera, joten suunniteltiin vieraiden yllätykseksi pysähdys kraatterille, kun kerran reitti vei jälleen kerran paikan ohi. Kyseinen monttu on syntynyt noin 50 000 vuotta sitten meteoriitin osumasta, ja se on reilusti yli kilometrin levyinen ja noin 170 metriä syvä. Sanovat myös tämän kraatterin olevan maailman parhaiten säilynein ja ensimmäinen, josta on pystytty todistamaan että kyseessä on nimenomaan meteoriitin aiheuttama kuoppa.
Suhteellisen intohimoisesti kaikkeen NASAan liittyvään suhtautuvana kiinnostuin itse ensimmäisenä siitä, että vuosina 1964-1972 NASA käytti tätä kraatteria harjoitusalueena Apollo-lentoja varten. Ainutlaatuisen maastonsa ja geologisten piirteidensä vuoksi paikka sopi tarkoitukseen täydellisesti, joten kuulentoja varten on sitten treenattu juurikin näissä maisemissa. Yksi harjoituskapseli seisookin vierailijakeskuksen pihalla muistona näistä ajoista, ja sisältä löytyy paljon valokuvia ja muuta materiaalia aiheeseen liittyen.
Vierailijakeskus oli muutenkin ihan yhtä mielenkiintoinen nähtävyys kuin se ulkopuolella sijaitseva monttukin, siellä oli nimittäin vaikka kuinka ja paljon informaatiota niin meteoriiteista kuin niiden aiheuttamista tuhoistakin. Emppu ja Iitu viihdyttivät itseään mm. suunnittelemalla tietokoneohjelmiston avulla oman meteoriittinsa ja tarkastelemalla millaista tuhoa se saisi osuessaan aikaan. Siinä sai itse valita esimerkiksi meteoriittinsa läpimitan, tiheyden ja syöksykulman, sekä mihin aurinkokuntamme planeetoista se iskeytyisi. Ja sitten tietokonesimulaatio esitti millaista jälkeä syntyy, jonka jälkeen voi vertailla miten ominaisuuksia muuttamalla myös seuraukset muuttuvat. Jännää.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
4 kommenttia:
Oli aikamoinen juttu keskellä ei mitään. Mielenkiintoinen näky, kun yhtäkkiä se oli siinä. oltiin ajettu kymmeniä,(ellei peräti satoja) kilometrejä tasaista aukeaa maata ja hups, pienehkön mäen reunalta sellainen näky. Ihan pyöreä valtava monttu. Sisällä keskuksessa lisää mielenkiintoisia faktoja meteorista. se oli muuten aika painavaa ainetta se meteori, sitäkin siellä sai kokeilla.
On se muuten hyvä ettei niiden tenavien kokeilut ollut, kuin teoriaa, niin komeasti maapallo räjähti tuhannen päreiksi ympäri avaruutta.
Se oli kyllä hieno, ehdottomasti näkemisen arvoinen vaikkei ollutkaan kuin "vain" monttu maassa.. :)
Pitää lisätä tähän vielä, että Emppu joka teki niin ison meteoriitin, joka tuhosi koko maapallon, keksi myös miten pelastaa maapallo tällaiselta tuholta.. Emppu teki sen pelastuksen onnistuneesti. Nyt siis tiedämme, että mikäli Bruse Willis ei sattuisikaan olemaan käytettävissä silloin kun suuri meteoriitti meitä uhkaa, ei muuta kun Emppu puikkoihin ja lähettää tuo Saturn V päin kyseistä kivimöhkälettä ja kas..Saturn V , tönäisee meteoriitin suuntaa pois maapallosta. Näin siis voidaan myös pelastautua..;-)) Mutta oli hauska nähdä sekin paikka..maailmassa monta on ihmeellistä asiaa...
Kyllä, Emppu kunnostautui myös pelastustoimissa. Ei tartte siis meteoriitteja pelätä. :)
Lähetä kommentti