keskiviikko 26. joulukuuta 2012

Suomikamaa

Kun Ranskassa majaa pitävä Stazzy haastoi meidät toukokuussa esittelemään kymmenen kotoa löytyvää suomalaista esinettä, en tosiaankaan kuvitellut että vastaisin siihen vasta joulukuussa. Mielessä aihe on pyörinyt useinkin, mutta tuumasta toimeen tarttuminen onkin sitten näköjään vaatinut yli puolen vuoden harkinta-ajan. Mutta tässä sitä sitten tulisi, Suomitavaraa kymmenen kuvan verran.
Marimekon tyynyliinat ja pyyhkeet, kaikki saatu lahjaksi.
Aalto teräsvati, joululahja kolmen vuoden takaa.
Pieni Aalto-malja, jonka Ville sai synttärilahjaksi kaksi vuotta sitten.
Kivi-tuikut saatiin niinikään joululahjaksi kolme vuotta sitten.
Patalaput ja -kinnas saapuivat eräässä yllätyspaketissa.
Tapio Wirkkalan teräsmaljakko on hyvin tuore lisäys, se nimittäin löytyi eräästä tämän vuotisesta joulupaketista.
Minulta löytyy suomalaisia koruja enemmänkin, kuvassa vain muutama. Kalevalan Lumikukan sain entisiltä työkavereilta läksiäislahjaksi kun lopetin työt tänne muuttaessa. Kaksi muuta ovat tuoreita joululahjoja.
Myös kirjahyllystä löytyy suomaisuutta, esimerkkeinä nämä kolme vuotta sitten synttärilahjaksi saamani Heli Laaksosen runokirjat.
En tiedä voiko tätä laskea Suomitavaraksi, mutta Lumenen kulmakarvavahaa hamstraan edelleen mukaan aina kun käydään Suomessa. Tälle tuotteelle kun en ole löytänyt yhtä hyvää korviketta.
Tärkein viimeisenä, nimittäin kunnollinen suomalainen tiskiharja, johon meille ystävällisesti lähetetään vaihtopäitä aina tarpeen tullen. Nää ei täällä vaan osaa.

Kun me alunperin muutettiin Houstoniin, oli täällä tarkoitus olla vain vuosi, enkä pakannut mukaani juuri mitään suomalaista. Olen varma että monivuotiseen tai pysyvään ulkomaille muuttoon varautuvien matkalaukuista löytyy hyvin paljon enemmän kaikenlaista. Mutta kyllä kolmen ja puolen vuoden aikana on näköjään kertynyt aika paljonkin suomalaisuutta sisustukseen sun muuhun, lähinnä lahjojen muodossa. Kiitos vielä Stazzylle kivasta haasteesta, anteeksi että siihen vastaamiseen meni ikuisuus.

maanantai 24. joulukuuta 2012

Hyvää joulua!

Meidän eka ihan oma kuusi!! Jonka alle on eksynyt muutama pakettikin. Me päätettiin että saadaan suomalaisina avata ne jo tänään illalla, vaikka paikalliset joutuvat odottamaan huomisaamuun.
Joulukuun kansainvälisten naisten lounaalla askarreltiin perinteiset joulusukat takanreunukseen ja koristepallo joulukuuseen.

Hyvää joulua kaikille!!

lauantai 22. joulukuuta 2012

Lahjapolitiikkaa

Kun me valmistauduttiin pari kuukautta sitten niihin mun työkaverin häihin, toimistolla käytiin paljon keskusteluja amerikkalaisista ja suomalaisista hääperinteistä ja -tavoista. Yksi mulle hieman vaikeuksia tuottanut juttu oli lahjakäytäntö, kun täällä kauppojen kanssa sovituilta lahjalistoilta valitut tuotteet postitetaan suoraan hääparin kotiin. Koin kovin vaikeana sen ajatuksen, että menisin häihin ilman lahjaa, vaikka kuinka olisin sellaisen etukäteen tilannutkin. Työkaverit kuitenkin vakuuttelivat kuinka se on hääparillekin mukavampaa ja vaivattomampaa, kun ei tarvitse murehtia siitä miten lahjat kulkeutuvat juhlapaikalta kotiin, ja eipä sitä tosiaan käynyt kiistäminen. Valikoimme siis kiltisti tuotteet listalta kotiinkuljetuksella ja kävimme juhlimassa häät ilman mukana vietävää pakettia.

Itse hoidin siis lahjomisen etukäteen, mutta opinpa samoista keskusteluista toisenkin paikallisen kummallisuuden mitä tulee häälahjaetikettiin. Häälahja katsotaan nimittäin ajoissa hankituksi ja annetuksi niin kauan kuin häistä on alle vuosi aikaa! Toisin sanoen olisimme voineet vitkutella lahjomisen kanssa aina ensi vuoden lokakuulle asti, eikä kukaan ajattelisi että asiassa on mitään kummallista. Siihen nähden on siis varsin kohtuullista ettei meidän joululahjoja tarvii odottaa kuin tammikuulle...

Käytiin tosiaan tänään postissa ilahduttamassa virkailijoita hillittömällä pakettivuorella. Että matkalla ovat, eikä likimainkaan vuotta ”myöhässä” meidän joululahjat. Ei voi mitään kun postin aukioloajat ei ole suotuisat ja me ollaan oltu lahjojen ostamisen kanssa tosi harkitsevaisia (kiitos Lilli, se on ihan oikeasti paljon kivempi sana kuin laiskoja…).

sunnuntai 16. joulukuuta 2012

Pääkaupunkivierailu

Ajettiin sitten perjantaina töiden jälkeen Austiniin, kyläilemään sinne muuttaneen kaveripariskunnan luona. Koska Texanseilla oli tänään kotipeli, jäi visiitti hieman lyhyeksi kun kotiin piti ajaa jo lauantai-iltana, mutta kyllä me ehdittiin kaikenlaista kiertää ja katsella. Me ollaan käyty Austinissa kerran aikaisemminkin, mutta tokihan se oli kivojen paikallisoppaiden kanssa tällä kertaa ihan toisenlainen kokemus.
Lauantaina me kierrettiin South Congressia, joka viimeksi jäi kokonaan katsomatta. Alue on täynnä kivoja ja kummallisia pieniä liikkeitä, sekä Austinille kovin tyypillisiä ruokavaunuja jollaisesta mekin nautimme lounaamme. South Congressilta siirryimme Colorado-joen varrelle ihailemaan kauniita maisemia. Muistan kuinka viimeksikin vietimme aikaa joen varressa, mutta eihän me silloin tajuttu että vastarannalta olisi nähnyt Austinin downtownin varsin näyttävällä tavalla.
Runsaan kävelyn jälkeen käytiin tankkaamassa kahvia ja kakkua 6th Streetin Driskill-hotellissa, jonka jälkeen maleksittiin vielä hieman 6th Streetia ees taas ennen kuin kiivettiin Capitolille katsomaan illan hämärtyessä upealta näyttävää rakennusta sekä etenkin sen edessä sijaitsevaa joulukuusta, jossa oli melkoiset välkkyvalot.
Joulukuusen juurella on muutama joululauluja pauhaava kaiutin ja kuusen suuren osan aikaa huomattavan räikeät valot vaihtuvat ja vilkkuvat musiikin tahdissa. Kuuluu tavallaan siihen sarjaan jossa se on niin törkeän ruma että se on tavallaan jo ihan tosi hieno!
Seuraava vierailu pitää ajoittaa jalkapallokauden ulkopuolelle, että voidaan olla koko viikonloppu. Sovittiin jo, että sitten mennään katsomaan niitä pirun lepakoita joihin me niin kovasti petyttiin viime kerralla. Ja kuuntelemaan livemusiikkia, koska ei Austinia suotta kutsuta maan musiikkipääkaupungiksi!

perjantai 14. joulukuuta 2012

Kaikkea

Ei ole varmaan jäänyt keneltäkään huomaamatta, että hyvin hetkellisesti virkistynyt päivitystahti ei selvinnyt Atlantan lomasta... Johtunee suurelta osin yleisestä kirjoitusmotivaation puutteesta, mutta myös siitä, että ollaan viime aikoina töiden jälkeen käyty varsin säännöllisesti joko juoksemassa (se puolimaraton, nähkääs, koska vaikken koko matkaa tosiaan juossutkaan, niin en mä sitä silti ihan kylmiltään tempassut), tai työkavereiden kanssa kampuspubissa. Ja siitä, että hyvän tovin vietin kaiken vapaa-aikani tuijottaen erään kissapentueen elämää nettikameran välityksellä. Mutta nyt kissanpennut ovat kaikki löytäneet kodit, ja puolimaraton on suoritettu, joten pitäisi taas yrittää panostaa. Etenkin kun kerrottavaa kyllä riittäisi, Atlantastakin on kuvia vaikka kuinka monta kymmentä.

Viime viikkoihin (tai kuukausiin...) on mahtunut paljon merkkipäiviä ja kulttuurielämyksiä, kun me ollaan juhlittu meidän molempien synttäreitä, käyty oopperassa ja musikaalissa, ja osallistuttu meidän ihan ensimmäisiin amerikkalaisiin häihin! Mun yksi työkaveri meni naimisiin marraskuun alussa ja koko meidän toimisto oli kutsuttu. Oli ihan tosi kiva nähdä paikallinen seremonia ja hääjuhla, vaikkei se nyt mitenkään hirmuisesti eronnut suomalaisista häistä. Tai sit kaikki eroavaisuudet oli vaan niin tuttuja telkkarista ja elokuvista ettei niistä niin yllättynyt.

Täällä häävieraille on tapana antaa hääkarkin sijaan joku pieni tavaralahja, jossa yleensä lukee hääparin nimet ja päivämäärä, ja tämä juttu oli työkaverin häissä hoidettu ihan parhaalla mahdollisella tavalla. Paikalla oli nimittäin valokuvauskoppi ja paljon oheistarvikkeita (hassuja hattuja, aurinkolaseja, naamioita, jne.). Neljän kuvan liuskoja sai kaksi kappaletta, joista toinen liimattiin vieraskirjaan omien terveisten kera, ja toisen sai pitää muistona itsellään pienessa suojamuovikotelossa josta sitten löytyi ne päivän tärkeät tiedot. Ihan huippu juttu, ja nyt mulla on älyttömän hauskat räpsyt muistona siitä kun me Villen kanssa tungettiin sinne koppiin yhdessä kahden mun työkaverin kanssa...

Musikaali oli Broadway Across American produktio Les Misérablesista, joka oli ihan mielettömän huikea. Nyt odotan entistä suuremmalla innolla jouluna ensi-iltaan tulevaa elokuvaversiota. En tosin usko että se yltää live-esityksen tasolle, vaikka trailereiden perusteella varsin mahtipontiselta toki vaikuttaakin. Oopperassa puolestaan katsottiin La Bohème, joka oli myös oikein erinomainen, vaikkei ihan suosikkioopperoideni joukkoon kivunnutkaan. Merkittävän tilaisuudesta teki se, että paria päivää ennen esitystä Ville sai Houston Grand Operalta sähköpostia, jossa meitä ensin kiiteltiin kovasti tuesta ja sitten tarjottiin meidän normaalien kaikista korkeimmalla olevien (ja siis halvimpien) parvipaikkojen vaihtamista ihan kaikista parhaisiin permantopaikkoihin. Otimme luonnollisesti tarjouksen kiitollisina vastaan, ja olihan se nyt melkoisen jännää katsoa esitystä ihan erilaisesta perspektiivistä. Niin paljoa ei kuitenkaan vaikututtu, että jaksettaisiin vastaisuudessa omalla rahalla panostaa parempiin paikkoihin, sen verran hyvät on kyllä Houstonin korkeat parvipaikatkin.

Tänään me lähdetään heti töiden jälkeen Austiniin kyläilemään kavereiden luokse. Toivottavasti tämä reissu Houstonin ulkopuolelle ei johda ihan yhtä surullisen pitkään blogitaukoon kuin visiitti Atlantassa, kun kyllä oikeasti olisi tarkoitus päivitellä vähän tiuhemmin kuin kahden kuukauden välein.

maanantai 10. joulukuuta 2012

13.1

Tällaisen sai eilen kun ylitti puolimaratonin maaliviivan. 13,1 viittaa suoritettuihin maileihin.