lauantai 22. joulukuuta 2012

Lahjapolitiikkaa

Kun me valmistauduttiin pari kuukautta sitten niihin mun työkaverin häihin, toimistolla käytiin paljon keskusteluja amerikkalaisista ja suomalaisista hääperinteistä ja -tavoista. Yksi mulle hieman vaikeuksia tuottanut juttu oli lahjakäytäntö, kun täällä kauppojen kanssa sovituilta lahjalistoilta valitut tuotteet postitetaan suoraan hääparin kotiin. Koin kovin vaikeana sen ajatuksen, että menisin häihin ilman lahjaa, vaikka kuinka olisin sellaisen etukäteen tilannutkin. Työkaverit kuitenkin vakuuttelivat kuinka se on hääparillekin mukavampaa ja vaivattomampaa, kun ei tarvitse murehtia siitä miten lahjat kulkeutuvat juhlapaikalta kotiin, ja eipä sitä tosiaan käynyt kiistäminen. Valikoimme siis kiltisti tuotteet listalta kotiinkuljetuksella ja kävimme juhlimassa häät ilman mukana vietävää pakettia.

Itse hoidin siis lahjomisen etukäteen, mutta opinpa samoista keskusteluista toisenkin paikallisen kummallisuuden mitä tulee häälahjaetikettiin. Häälahja katsotaan nimittäin ajoissa hankituksi ja annetuksi niin kauan kuin häistä on alle vuosi aikaa! Toisin sanoen olisimme voineet vitkutella lahjomisen kanssa aina ensi vuoden lokakuulle asti, eikä kukaan ajattelisi että asiassa on mitään kummallista. Siihen nähden on siis varsin kohtuullista ettei meidän joululahjoja tarvii odottaa kuin tammikuulle...

Käytiin tosiaan tänään postissa ilahduttamassa virkailijoita hillittömällä pakettivuorella. Että matkalla ovat, eikä likimainkaan vuotta ”myöhässä” meidän joululahjat. Ei voi mitään kun postin aukioloajat ei ole suotuisat ja me ollaan oltu lahjojen ostamisen kanssa tosi harkitsevaisia (kiitos Lilli, se on ihan oikeasti paljon kivempi sana kuin laiskoja…).

Ei kommentteja: