maanantai 25. heinäkuuta 2016

Rekisterikilvet

Luvassa pian useampi blogipostaus meidän viime viikon lomalta Meksikossa, mutta sillä välin kun yritän karsia kuvamääriä kohtuulliseksi, ajattelin heittää ilmoille muutaman luonnoksissa pitkään roikkuneen rästijutun.

Täällä maksetaan auton rekisterimaksu kerran vuodessa, meidän kohdalla eräpäivä on aina huhtikuun lopussa. Todisteena maksusta saa tarran tuulilasiin. Aikaisemmin tarroja oli myös toinen todistamassa että vuotuinen katsastus on hyväksytysti suoritettu, mutta viime vuonna systeemit yhdistettiin siten, että katsastus on suoritettava ennen rekisteröinnin uusimista. Jos katsastusta ei näy tietokannassa, ei rekisterimaksusta huolimatta tipu tarraa. Siirtymän vuoksi me saatiin jättää yksi katsastus väliin - tai oikeammin lykätä sitä muutamalla kuukaudella - koska edellinen katsastus vanheni lokakuun lopussa, mutta uutta ei enää tarvittu kuin vasta tosiaan nyt keväällä.

Suureksi yllätykseksemme rekisteröintitarran lisäksi postiluukusta tipahti tuliterät rekisterikilvet. Hetken jo mietittiin että mitä ihmettä, ei me tällaisia tilattu, mutta pikainen googlaus paljasti, että Texasissa kilvet uusitaan automaattisesti seitsemän vuoden välein. Ovat sitä mieltä että siinä ajassa kilvet kuluvat niin paljon, ettei niistä välttämättä enää erota rekisterinumeroa. Pienesti hämmentävää, sillä kyllä suomalaisista kilvistä vaan erottaa, mutta mikäs siinä. Nyt on vaan pitänyt opetella ihan uus numero. Jonka lisäksi nämä uudet kilvet on ihan tylsät. Vanhoissa oli sentään vaikka mitä jännää, kuten öljytorneja, pieni cowboy, ja jopa avaruussukkula. Näissä uusissa on vaan mitätön tähti ja minikokoinen Texasin kartta.
Alemman kuvan kilpi on mallikappale. Tämä numero olisikin ollut huomattavasti helpompi muistaa...

2 kommenttia:

Emmi Hakansson kirjoitti...

Mulla oli myös vanhassa autossa noi hienot kilvet ja uudessa nyt nuo tylsät..! Tiiätkö onko tää valkoinen, "tylsä", joku uudempi malli, vai millä perusteella ne päättää, minkä saa?

Andy kirjoitti...

Joo, tää valkoinen on nykyinen kilpi, eli kaikki uudet on sellaisia (paitsi jos tilaa erikoiskilvet). Googlasin asiaa uteliaisuuttani, ja se otettiin käyttöön vuonna 2012. Siinä välissä oli yksi vielä värikkäämpi versio, mutta se muutettiin nopeasti "tylsempään", kun silminnäkijätodistajilla oli kuulemma vaikeuksia erottaa numero niin "monimutkaisesta" kilvestä.