lauantai 27. elokuuta 2016

Meksiko 3/4: Chichén Itzá

Kuten sanottu, Chichén Itzá oli tosiaan mulle pääasiallinen syy matkustaa Meksikoon, joten siihen vierailuun panostettiin oikein kunnolla. Siinä missä monet tyytyvät järjestettyyn turistiretkeen Cancunista käsin, me reissattiin tosiaan paikalle kahdeksi yöksi Mayaland-hotelliin ja varattiin se niiden väliin jäänyt kokonainen päivä Chichén Itzálle.
Kukulcánin pyramidi on Chichén Itzán tunnetuin rakennus.

Kevät- ja syyspäiväntasauksena auringonvalo ja varjot muodostavat Kukulcánin pyramidin käärmeille vartalot. Näinä päivinä Chichén Itzá on kuulemma tavallistakin täydempi turisteja.

Chichén Itzán portit aukeavat kello yhdeksältä aamulla, mutta Mayalandilla on oma sisäänkäynti raunioille alueen vastakkaisella reunalla, joka aukeaa jo kahdeksalta. Tämä tarkoittaa sitä, että hotellin asukkaat saavat tunnin varaslähdön, ennen kuin suuret turistilaumat pääsevät sisään. Oli sanomattakin selvää, että me halusimme hyödyntää tämän edun, ja oli kyllä ihan huippua päästä katselemaan esimerkiksi Kukulcánin pyramidia ensin ihan rauhassa.
Toinen puoli Kukulcánin pyramidista on huomattavasti huonommassa kunnossa.

Suuri pallokenttä.

Pallopelin tarkoitus oli saada pallo tällaisten renkaiden läpi.

Halusimme myös oppaan mukaamme alueelle, ja sekin onnistui kätevästi hotellin kautta. Meidän opas Victor oli tosi mukava tyyppi, joka osasi asiansa ja tarjosi meille huimasti tietoa ja mielenkiintoisia yksityiskohtia sekä Chichén Itzásta että Maya-kulttuurista yleisesti. Victor piti meille noin parin tunnin mittaisen kierroksen koko alueella, jonka jälkeen me kierreltiin kahdestaan vielä uudelleen ja otettiin (paljon!) valokuvia.
Meidän pääsyliput oli voimassa koko päivän, ja ihan alunperin oltiinkin ajateltu että kierrellään aamulla jonkin aikaa ja mennään iltapäivällä vielä uudelleen kun ollaan paettu takaisin hotellille päivän kuumimmaksi osaksi. Mutta ei me sit maltettu jättää kesken, vaan hengailtiin alueella reilu neljä tuntia, jonka jälkeen oltiin molemmat sitä mieltä että Chichén Itzá oli koettu riittävän perinpohjaisesti. Onneksi oli melko pilvinen päivä, koska suorassa auringonpaisteessa olisi voinut olla vielä huomattavasti tukalampaa.
Sotilaiden temppelin seinäkaiverruksissa esiintyvät kotkat ja jaguaarit.

Chichén Itzá oli kyllä kokonaisuudessaan aivan mielettömän hieno paikka, ja suosittelen siellä vierailua kyllä ehdottomasti kaikille vähänkään kiinnostuneille. Suosittelen myös lämpimästi oppaan palkkaamista, koska siten ainakin me saimme alueesta varmasti vielä paljon enemmän irti. Arvostimme myös kovasti sitä, että meidän opas Victor oli siellä ihan vaan meidän kanssa, verrattuna suuriin parinkymmenen hengen ryhmiin jotka kiersivät yhden oppaan perässä.
Chichén Itzán alueella olisi vielä paljon lisää raunioita, joita ei ole vielä kaivettu esiin. Koko paikka oli viidakon peitossa 1920-luvulle asti, jolloin sitä alettiin kunnostaa.

Tämä observatorio, El Caracol, näkyi meidän hotellihuoneestakin.

Ei ihme että Chichén Itzá on valittu yhdeksi maailman uudesta seitsemästä ihmeestä, oli kyllä ihan todella vaikuttava kokemus. Toivottavasti alueen kunnostus ja uusien raunioiden esiinkaivaminen jatkuu, ties mitä hienouksia sieltä vielä voisikaan paljastua.

2 kommenttia:

Rauni kirjoitti...

Kiitos hienoista kuvista joiden kautta mekin täällä saamme tutustua pienesti Tuohon hienoon kohteeseen.
Varsinkin minulle joka olen kovin innostunut kaikesta historiasta.

Andy kirjoitti...

Sä olisit kyllä tykännyt kiertää tuolla!! :)