lauantai 28. tammikuuta 2012

Äänestystyriminen / Äänestysonnistuminen

Kun ollaan täällä olon aikana seurattu jo kaksien vaalien viuhuvan ohi ilman realistista mahdollisuutta äänestää, kävi näiden presidentinvaalien kanssa pieni kämminpoikanen. Luotin nimittäin kokolailla vankasti siihen, että homma menee jälleen samalla kaavalla: lähin äänestyspaikka viiden tunnin ajomatkan päässä ja auki ainoastaan yhtenä arkipäivänä. Ja kun vihdoin sain aikaiseksi varmistaa oletuksen paikkansapitävyyden, huomasin että Houstonissa oli kerrankin oma äänestyspiste. Joka oli vielä kaiken huipuksi auki kahtena peräkkäisenä päivänä. Joista jälkimmäinen oli kaksi päivää sitten. Samperin samperi, siinä meni meidän vaikutusmahdollisuudet pressanvaalien ekalla kierroksella. Päätettiin samalla sekunnilla että kakkoskierrosta ei kyllä missata!

Toisen kierroksen äänestyspäivät olivat Houstonissa tämän viikon torstai ja perjantai, me valittiin näistä se ensimmäinen. Lähdettiin töistä vielä tuntia aikaisemminkin että varmasti ehdittiin ajoissa kuudelta sulkeutuvaan äänestyspisteeseen, jonka tarkasta sijainnista ei ollut täyttä varmuutta. Tai oli meillä siis osoite tietenkin, mutta ei tietoa että mikä paikka siitä kyseisestä osoitteesta löytyy, Suomen konsulaattia kun ei Houstonissa ole. Mutta arvaatteko mikä on? No Neste Oilin toimistot!

Ulkomailla äänestäminen ainakin Nesteen toimistoilta tarkoitusta varten lainatussa konferenssihuoneessa meni aika pitkälti tutun kaavan mukaan, mitä nyt äänestyskoppina toimi huoneen pitkän pöydän toinen pääty, joka oli sermeillä suojattu. New Yorkissa sijaitsevasta pääkonsulaatista paikalle lähetetty virkailija leimasi ihan sellaisen perinteisen äänestyslipun, joka itse suljettiin kuoreen, ja sitten vielä isompaan kuoreen, ihan kuten Suomessakin ennakkoäänestettäessä. Nyt vaan oli Nesteen 17. kerroksen ikkunoista vähän erilaiset näköalat kuin mitä suomalaisissa posteissa keskimäärin...

Juteltiin hetkinen vaalivirkailijan kanssa niitä näitä mm. ulkomailla äänestämisestä, kun ei paikalla ollut muita (yksi henkilö oli juuri poistumassa kun me käveltiin sisään, muuten ei nähty muita äänestäjiä). Kerroimme aikaisemmista kokemuksista johtuvasta ensimmäisen kierroksen missaamisesta ja keskusteltiin siitä, miten ihan kaikkia vaaleja varten ei valitettavasti koeta kannattavaksi lähettää New Yorkista asti virkailijaa Houstoniin, vaikkei kyseessä pelkkä rahakysymys toki olekaan. Saimme myös kuulla, että presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella Houstonissa äänesti noin nelisenkymmentä suomalaista. Ja kakkoskierroksella siis ainakin me, vihdoinkin ulkomailla äänestämisen kokemusta rikkaampina.

6 kommenttia:

rauni kirjoitti...

Sillälailla, en sitten turhaan niitä lupalappuja lähettänyt. Vaikka, olisihan se äänestäminen ilman niitäkin onnistunut.
On sielläpäin sitten muitakin suomalaisia kuin te, ette kuitenkaan ole satumaltakaan törmäillyt keneenkään heistä.
Kiira Korpi on Euroopan toiseksi paras taitoluistelija (sai eilen hopeaa) Italian Caroline Kostner oli ykkönen.
Mtuua, arvaappa huvikses kuka miesten kisan voitti???
Joo sun "suosikki" Plusenko tuli ja voitti ihan ylivoimaisesti parhaalla eesityksellä.
Se oli kai jo koklmas kerta kun hän palasi areenoille, jo lopetettuaan.

Anonyymi kirjoitti...

Mä äänestinkin sairaalassa.:) Aika erikoista oli sekin, kun siinä tuntui olevan vaalisalaisuuskin vähän niin ja näin.

T: Helka

Andy kirjoitti...

rauni: Rehellisyyden nimissä on tunnustettava, että äänestyslaput oli iloisesti kotona kun me oltiin äänestämässä... Mutta onnistui se onneksi tosiaan ilmankin. :)

Helka: Kerro ihmeessä lisää, miten homma siellä oli toteutettu? Raportoida saa luonnollisesti myös sähköpostitse, jos ei kommenttilaatikkoon halua pitemmin sepustaa.. ;)

Anonyymi kirjoitti...

Mä yritän sähköposteillakin joku päivä.;)
Mutta siis kolme ihmistä tuli meidän neljän hengen huoneeseen ja, kuten oikeallakin äänestyspaikalla (Suomessa ainakin), jokainen hoiti jonkun osa-alueen äänestyksestä: Lipun antaminen, leimaaminen jne.
Se vaan ei oikein sopinut mun mielestä tuohon, koska kaikki kolme parveili siinä mun sängyn ympärillä vuorollaan, ja kun kirjoitin numeron lappuun sängyssäni, yksi niistä oli niin vieressä, että ihan hyvin olisi nähnyt numeron. Olisin tietysti voinut sanoa jotain, mutta mulle nyt oli ihan sama, näkikö se vai ei. Kauheelta sähläykseltä se vaikutti kuitenkin.
Mulle jäi myös ihan epäselväksi, olisinko voinut sen jälkeen vaikka päästä sairaalasta kotiin ja kävellä äänestämään muualle. Eli ottiko ne meidän nimet ylös johonkin vai ei..?

Helka

marketta kirjoitti...

Televisiossa on meneillään ehdokaiden tenttausta, haastatteluja, henkilökuvia, uutisvuotoa ja ties mitä niin että korvista alkaa jo pursuta presidentinvaalit. Eka kierros oli melenkiintoinen, kun siinä pääsivät ääneen kaikki vieraammiksikin jääneet ehdokkaat. Tällä kertaa mielestäni lopputulemaksi jäi, että meillä on yllättävän fiksua porukkaa politiikassa, vaikkei kaikkien kanssa tietenkään voi olla samaa mieltä.

Andy kirjoitti...

Helka: Vaikuttipa kummalliselta häsläämiseltä, mutta pääasia että halukkaat sai kuitenkin äänestettyä. Ja kyllä mä haluaisin uskoa, että ne merkkasi tiedot ylös. Muuten systeemissä on kyllä vakava virhe.

marketta: Onneksi ei enää kauaa tarvii jaksaa vaaliuutisointia, eikös se nyt sunnuntaina ratkea? Viikonlopun pääutiset on siis Super Bowl ja Suomen presidentinvaalit. :)