perjantai 22. toukokuuta 2015

Pakastimia joka lähtöön

Meidän labra tekee biologista tutkimusta ja niinpä käytännössä kaikki näytteet, reagenssit ja muu tutkimusaineisto on sellaista pilaantuvaa sorttia, että ne täytyy säilyttää kylmässä. Siksipä meillä onkin sitten kaikenlaisia keinoja saada lämpötilat kuriin. Löytyy jäähilekonetta, hiilidioksidijäätä ja nestemäistä typpeäkin. Ja kylmätiloja tavallisista jääkaapeista kylmähuoneisiin ja erilaisiin pakastimiin. Noita viimeksi mainittuja onkin sitten jos jonkinlaista mallia ripoteltuna pitkin laitoksen tiloja - pystykaapeista arkkuihin ja -20°C:sta aina -80°C:een - numeroituna viiteentoista asti.

Mun pomon ensimmäisiä työtehtäviä reilu kymmenen vuotta sitten oli kuulemma siivota pakastimista vanhentuneet ja tarpeettomat tavarat pois, ja puhetta on ollut että olisi syytä uusia moinen urakka tässä lähiaikoina. Homma sai yllättävän varaslähdön tossa jokunen viikko takaperin kun pakastin numero kaksi, joka ei muuten ollut ihan tuliterä enää silloin ekallakaan siivouskerralla, sanoi vihdoin sopimuksensa irti. Puolet sisällöstä survottiin paniikissa muihin (omiin ja vieraisiin) pakastimiin ja toinen puoli heitettiin surutta menemään. Jatkoa tuli sitten alkuviikosta, kun etsittiin pomon kanssa vanhoja näytteitä. Pakastin kolmosesta ei ole kuulemma kaivattu mitään pariin vuoteen, ja nytkin kurkattiin sinne ihan vaan varmuuden vuoksi, josko joku olisi laittanut näytteet väärään paikkaan. No ei ollut, mutta yllätys oli aika ikävä, kun kaappi kasvoi hometta lattiasta kattoon. Oli tainnut mokoma hajota jo hyvä tovi sitten. Pomo lupasi mennä viikonloppuna rautakauppaan hakemaan hengityssuojaimia ja ensi viikolla sitten hyökätään rohjakkeen kimppuun avaruuspuvuissa klooripullojen kanssa. Tästä kaapista lähteekin sitten kaikki, itse masiinaa myöten. Seuraavaksi siivousvuorossa onkin sitten varmaan pakastin numero neljä...

4 kommenttia:

Marketta kirjoitti...

Mutta onko tämä kaikki oikeasti tapahtunut ! Houston, teillä on ongelma.

Ville kirjoitti...

Onneksi ongelma selvinnee desinfiointiaineilla :)

Marketta kirjoitti...

Mutta voimmeko olla VARMOJA siitä, etteivät esim isorokkobakteerit hyökkää - puhumattakaan kolerasta, josta muistankin varoittaneeni useaan otteeseen?

Ville kirjoitti...

Eiköhän pakastimessa sentään kasva ihan vaan tavallista hometta. Ties vaikka tuottaisi penisilliiniä...