sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Vara-avain

Koska me aina välillä tarvitaan Mikolle hoitoapua, ollaan jo hyvä tovi mietitty, että vara-avain olisi kätevä olla olemassa. Meillä oli siis ainoastaan kaksi avainta meidän kämppään, joten kissavahdin saadessa avaimen, toinen meistä jäi ilman. Ei haittaa mitään silloin kun ollaan yhdessä jossain reissussa, mutta aina avaimen vaihtoa ei saa järjestymään just ennen lähtöä, tai heti palattua, joten ylimääräinen avain tuntui järkevältä vaihtoehdolta.

Käytiin siis jokin aika sitten meidän asuinkompleksin toimistossa kysymässä, että olisiko mahdollista saada kolmas avain. Toki onnistui, kuulemma, kymmenen dollarin hintaan. Vaikutti kohtuulliselta, joten suostuttiin heti, mutta valitettavasti toimiston tyyppi tuli hetken päästä takaisin ja sanoi, ettei meidän kämppään just nyt ole ylimääräisiä avaimia eli pitää teettää, ja kuinka pian me sitä tarvittais. Ei ehditty edes vastaamaan, kun yksi toinen toimistossa samaan aikaan ollut asukas sanoi, että Walmartissa saa teetettyä avaimia tosi helposti, johon toimiston tyyppi heti totesi että joo, ja on muuten paljon halvempaakin kuin heidän kautta. Olin ihan äimänä että ai, saadaanko me itse teettää avaimia, mutta niin se toimiston tyyppi kovasti sanoi että tietenkin saadaan, ei mitään ongelmaa.

Vaan mikäs siinä, mulla oli sopivasti yksi arkivapaapäivä (korvausta meidän lauantaipäivänä järjestämästä jalkapalloturnauksesta), jolloin hoitelin kaikenlaisia asioita, kuten joulupakettien lähettämistä Suomeen (postin loppulasku oli muuten yli 150 dollaria, jaiks...), joten mukaan mahtui helposti pikainen keikka Walmartiin. Ja aulasta tosiaan löytyi MinuteKEY-itsepalveluautomaatti.
 Homma toimii niin, että oma avain työnnetään automaatissa olevaan avaimenreikään, jotta masiina voi skannata sen. Sitten valitaan että kuinka monta avainta halutaan teettää, ja millaisella kuviolla avaimensa haluaa (harkitsin hetken Texans-logolla varustettua avainta, mutta päädyin kuitenkin tylsään ja kuviottomaan, ihan tavalliseen avaimeen). Sen jälkeen hoidetaan maksu joko käteisellä tai kortilla. Vaikka oman avaimen skannatut tiedot eivät kuulemma jää laitteen muistiin ja MinuteKEY on ilmeisesti ihan yleisesti käytössä oleva ja luotettava systeemi, päätin kuitenkin maksaa käteisellä, ettei kortin tiedoista voi mitenkään yhdistää avainta ja osoitetta. Ja myös siksi, että hinta yhdestä avaimesta oli hurjat 2 dollaria. Sitten odotellaan aika tarkalleen se minuutti, jonka jälkeen masiinasta tupsahtaa ulos täysin toimiva kopio siitä omasta avaimesta.
Hupaisa systeemi, mutta kyllä mä suomalaisena entisenä kerrostaloasujana pidän tätä ihan hassuna ajatuksena. Ymmärrän siis toki, että omakotitaloonsa saa tehdä just niin monta avainta kuin haluaa, mutta että tällaiseen asuinkompleksiinkin se onnistuu tosta noin vaan. Ei suomalaisissa kerrostaloissa vaan meidän kokemuksen mukaan saa itse mitään lisäavaimia teetellä, eikä suutarin sellaiseen ainakaan pitäisi edes suostua. Jos olisin vainoharhaisuuteen taipuvampaa tyyppiä, vois just nyt mietityttää vaikkapa sellainen, että kuinka monella täällä ennen asuneella mahtaa lojua jossain laatikon pohjalla meidänkin kämpän oveen sopiva MinuteKEY-avain...

6 kommenttia:

Emmi Hakansson kirjoitti...

Samoin Home Depotissa ja Lowe'sissa saa teettää noita avaimia ja teetettiinkin kumpaankin asuntoon täällä muutettua heti uudet kivan väriset avaimet (noissa kaupoissa saa itse valita avaimen värin ja printin:D). Samaa oon kyllä miettinyt, että mitenhän usein taloyhtiöt vaihdattaa lukot, kun tosiaan saattaa aika monilta ex-asukkailta löytyä noita avaimia varastosta.. Yksi syy lisää käyttää aina sitä takalukkoa.

Andy kirjoitti...

Meille ei ollut tosiaan yhtään tullut mieleen että näin voisi tehdä, mutta aina oppii uutta! Mä tosiaan mietin edelleen että olisko pitänyt teettää Texans-avain. :D Ehkä mä meen vielä takaisin ja teen itselleni sellaisen jossain vaiheessa. ;)

Marketta kirjoitti...

Tunnustan, että löysin laatikonpohjalta viimeksi siivotessani avaimet mm. Siikakujalle (Ville tunnistaa). Joten voi niitä teidänkin avaimia kuljeksia maailmalla. Mutta toisaalta en ole kyllä edes ajatellut käyttää niitä mihinkään. Ja koska aikaakin on kulunut enemmän kuin 20 vuotta luotan siihen, että nykyiset asunnonhaltijat voivat ainakin meidän puolestamme nukkua yönsä rauhassa, tai sitten ovat vaihtaneet lukituksensa modernimpaan versioon..

Andy kirjoitti...

En mäkään ihan oikeasti usko että kukaan olisi meille joillain vanhoilla avaimilla tunkemassa. Mutta silti on mun mielestä aika hassua ajatella, että tällaiseen asuinkompleksiinkin voi kuka vaan teetellä uusia avaimia.

Anonyymi kirjoitti...

Ihan Suomesta: kyllä avaimia saa ja voi itse teettää, nykyään myös ns. mustia avaimia. Ei mitään ongelmaa - tosin turvalukkojen avaimet ovat sitten eri asia. :) Ois hienoa kyllä saada eri värejä ja logoja.

Andy kirjoitti...

Oho! Ei meidän talossa vaan saa, tai ainakaan saanut silloin kun vielä asuttiin Suomessa, ehkä ne on höllentänyt sääntöjä tai jotain. Ja sit en tiedä että olisko suutarit tehnyt kuitenkin, mutta ei olis ainakaan pitänyt, ettei ne avaimet leviä isännöintitoimiston tietämättä.

Tosin meidän talossahan ilmeisesti sarjotettiin lukotkin uudelleen aika herkästi kadonneiden avainten takia, niin ehkä ne on vaan ylitarkkoja, ja mä luulin että se on normaalia. :D