keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

Aprillia?

Yritin tänään selvittää aprillipäivän alkuperää, mutta vaikuttaa siltä ettei siitä ole oikein selvyyttä. Wikipedia väitti että homma olisi saanut alkunsa siitä, kun Ranskassa siirryttiin viettämään uutta vuotta tammikuun alussa huhtikuun ensimmäisen sijaan, ja uudistukseen hitaammin tottuneet, vanhaan väärään aikaan juhlineet olisivat olleet ekoja "aprilliuhreja". Mutta toiset lähteet kumosivat tämän teorian, koska 1) se vanha uusi vuosi oli kytketty pääsiäiseen eikä nimenomaisesti huhtikuun ekaan päivään, 2) oikeasti uutta vuotta juhlittiin Ranskassakin aina tammikuun alussa, ja pääsiäisen "uusi vuosi" oli vaan joku lainmukainen juttu (oletan että samantyylisesti kuin täällä nykyisin vaikkapa tilivuosi vaihtuu aina lokakuussa), ja 3) aprillipiloihin löytyy vanhempia viittauksia kuin kyseinen päivän vaihdos.

Eli en mä sit vaan yhtään tiedä mistä tällainen perinne on oikein kotoisin. Onko ideoita?

Muistan että pienenä aprillipäivä oli mun mielestä ihan mahtava juttu, kun sai ihan luvan kanssa yrittää jekuttaa kaikkia, ja lehdestä aina yritettiin löytää se pakollinen pila, että mitä sinä vuonna mukamas jaettiin torilla ilmaiseksi. Mutta pakko myöntää että vuosien mittaan viehätys on kadonnut ja nyt mun mielestä kyseinen päivä on lähinnä rasittava. Ehkä se on jonkinlaista huumorintajun puutetta, mutta en vaan jaksa enää oikein lämmetä. Onneksi se ei mun päivässä oikeastaan näkynytkään, mitä nyt pari opiskelijaa otti asian puheeksi töissä.

Miten muilla, menittekö aprillihalpaan?

4 kommenttia:

Rauni kirjoitti...

Forssan Lehden aprillijuttu oli;
Forssa ja Tammela ovat myymässä Saaren kansanpuistoa Venäläiselle oligarkille joka rakentaa sen ympärille korkean lauta-aidan.
Oligarkin etunimikin oli yllättäen aprilia;)
Se juttu sai näkyvyyttä valtakunnalisessa mediassakin.

Andy kirjoitti...

Haha, ehkä vähän yliampuva. :) Parempi mun mielestä jos olis edes vähän uskottava...

Marketta kirjoitti...

Juu,Ulla-naapurini soitti ja kysyi tiedänkö jo, että Hennes&Mauritz avaa uuden liikkeen Uudessakaupungissa. Ennätin jo kauhistella moista piittaamattomuutta Uudenkaupungin ennestäänkin tarjontaan nähden vaatimattomasta kysynnästä. Hah.

Andy kirjoitti...

Tää oli hyvä!! :)