sunnuntai 12. joulukuuta 2010

Musta joutsen

Minä pidän monista asioista. Pidän esimerkiksi baletista, Tchaikovskysta ja Joutsenlammesta. Pidän Darren Aronofskyn ohjaamista elokuvista. Pidän Natalie Portmanista ja Vincent Casselista. Ja minä pidän Clint Mansellista (PWEI rokkaa!!) ja hänen tekemästään elokuvamusiikista. Minä pidän todella monista asioista, ja tänään minä pidin ihan erityisesti kaiken edellä mainitun yhdistävästä elokuvasta Black Swan.
Black Swan on kaunis, ahdistava ja vaikuttava elokuva balettitanssijasta joka saa elämänsä tilaisuuden tanssia Joutsenlammen pääroolin, mutta se on samalla myös elokuva omistautumisesta, maanisuudesta, kunnianhimosta, ja todella paljosta muusta. Hieno leffa hienolta elokuvantekijältä. Natalie Portman on pääroolissa aivan mieletön ja Vincent Casselkin tekee tuttuun tapaansa varsin mallikelpoisen roolisuorituksen.
Erikoismaininnan ansaitsee Clint Mansell, joka musiikissaan käyttää älyttömän hienosti Tchaikovskyn alkuperäisiä teemoja, nitoen saumattomasti yhteen elokuvan balettikohtaukset, joissa käytetään luonnollisesti Joutsenlammen musiikkia hieman uudelleen sovitettuna, ja kaiken muun. Mansell on muuten tehnyt musiikin kaikkiin Aronofskyn leffoihin, ja henkilökohtaisesti pidän Unelmien sielunmessun soundtrackia yhtenä elokuvahistorian parhaista.
Tätä ei voi olla suosittelematta, vaikkei baletti kiinnostaisi tippaakaan. Toki Joutsenlammen tunteminen avaa elokuvaa varmasti ihan eri tavalla, mutta uskon vakaasti että tästä saa paljon irti muutenkin. Upea, upea elokuva.

Kaikki kuvat lainattu täältä.

Ei kommentteja: