sunnuntai 2. elokuuta 2015

Niksi-Pirkka-niksi hopeakorujen puhdistukseen

Sain joskus useampi vuosi sitten yhdestä koruliikkeestä ostetun hopeasormuksen mukana ohjeet helppoon kotikonstein suoritettavaan hopeakorujen puhdistukseen. Ohje unohtui jonnekin laatikon pohjalle, kunnes tällä viikolla kaivoin sen esiin kun halusin vihdoinkin kokeilla puhdistaa vanhan Kalevala-sormukseni, joka oli korupuussa päässyt pahasti tummentumaan.
Niksi-Pirkka-niksi hopeakorujen puhdistamiseen kotikonstein

Laita lasiastiaan pala alumiinifoliota kiiltävämpi puoli ylöspäin ja aseta puhdistusta kaipaavat korut sen päälle. Kaada astiaan kiehuvaa vettä sen verran, että korut peittyvät. Lisää astiaan kaksi ruokalusikallista ruokasoodaa ja yksi teelusikallinen suolaa. Odota 30 minuuttia. Nosta korut varovasti pois astiasta (itse käytin apuna muovista ruokalusikkamittaa, jolla olin annostellut ruokasoodan) ja huuhtele lämpimän veden alla. Kuivaa taputellen talouspaperilla tai pyyhkeellä.
Homma perustuu johonkin kemialliseen reaktioon, josta en humanistina ymmärtänyt mitään, mutta lopputulos oli kyllä aika vakuuttava. Suosittelen testaamaan, itse ajattelin ainakin käyttää tätä kikkaa jatkossakin jos tarvetta ilmenee.

4 kommenttia:

Rauni kirjoitti...

Hieno homma, olen juuri tuulettanut kansallipuvut ja siihen Orimattilan pukuun kuuluva koru on mustunut pahasti.
Pitääkin kokeilla tuota, kokeilin siihen jo folio/merisuola konstia, mutta laitoin kymää vettä eikä tulos ollut kummoinenkaan.
Mikosta et ole pitkään aikaan kertonut mitään.

Andy kirjoitti...

Kokeile ihmeessä ja kerro sit miten kävi!

Ja haa, yleisön pyynnöstä huomenna luvassa siis Miko-aiheinen päivitys. :)

Rauni kirjoitti...

Ei siihen koruun onnistunut. Vein sen kultasepälle puhdistettavaksi, koska olen sitä myymässä.
Päätin vielä pitää sen Hämeen puvun toistaiseksi.

Andy kirjoitti...

No voi harmi. Ehkä se sit ei ollut hopeaa, tai sitten sellaisella tavalla tummunut mihin tämä kikka ei tepsi. Toivottavasti tulee kuntoon liikkeessä. :)