keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Vakuutuskummallisuuksia

Mun on ollut jo pitkään tarkoitus kirjoittaa vähän tästä paikallisesta, varsin kummallisesta vakuutussysteemistä. En vielä kuuden vuoden jälkeenkään ihan tarkalleen ymmärrä homman läheskään kaikkia hienouksia, mutta suomalaiseen terveysjärjestelmään tottuneelle muutos on ollut jokseenkin hämmentävä. Yksi oleellisimmista yksityiskohdista näiden järjestelmässä on se, että suurin osa vakuutuksista (joita toki on erilaisia ja eritasoisia) korvaa ainoastaan tiettyyn verkostoon kuuluvien lääkärien palvelut. Onkin erityisen tärkeää varmistaa, että kaikki mitä tapahtuu kuuluu vakuutuksen korvaamien asioiden piiriin, koska muuten voi edessä olla iso lasku.

Tästä on puhuttu paljon, kun eri tahot miettivät että mikä kaikki voi realistisesti kuulua potilaan vastuuseen. Hyvänä erimerkkinä tilanne, jossa potilas oli jossakin rutiinileikkauksessa, jonka aikana hoitava kirurgi oli konsultoinut kollegaansa. Tämä kollega ei kuulunutkaan potilaan vakuutuksen korvaamaan verkostoon, joten huikean kallis konsultointilasku lankesi sellaisenaan potilaan maksettavaksi. Harmi vaan, että potilas oli ollut kaiken tämän tapahtuessa nukutettuna, mutta vakuutusyhtiön mielestä tämä ei kuitenkaan ollut riittävä tekijä siihen että he korvaisivat homman.

Itsellänikin on, huomattavasti pienemmässä mittakaavassa, hieman vastaavanlainen kokemus. Olin kaikista kauhutarinoista oppineena varmistanut kirjallisesti vakuutusyhtiön asiakaspalvelusta etukäteen erään lääkärikäynnin kuuluvan kokonaisuudessaan vakuutukseni piiriin. Yllätykseni oli siis melkoinen, kun pari kuukautta käynnin jälkeen vakuutusyhtiö heitti minun suuntaani reilusti yli sadan dollarin laskun. Lähetin asiakaspalveluun tiedustelun, että mistäköhän mahtaa olla kyse, kun olin vielä etukäteen varmistanut että kaikki on kunnossa, ja minulle kerrottiin että lääkärikäynti toki korvataan, kun lääkäri kuuluu verkostoon, mutta se labra missä kävin ei kuulu, joten labratyö ei kuulu korvattavien asioiden piiriin. Kerroin takaisin etten ollut käynyt missään labrassa erikseen vaan kaikki tehtiin lääkärintarkastuksen yhteydessä, missä vaiheessa vakuutusyhtiö lupasi tarkastaa tilanteen uudelleen. Kävi ilmi, että lääkärintoimisto oli käyttänyt ulkoista labraa, joka tosiaan ei kuulunut minun vakuutuksen verkostoon. Mutta koska Ricen vakuutus on varsin hyvä ja he totesivat että minä en olisi tätä voinut mitenkään tietää, päätyi vakuutus korvaamaan maksusta osan, ja osa jäi sitten lääkärin ja sen labran omalle vastuulle. Itse en joutunut maksamaan siis mitään. Monet tarinat päättyvät toisin, joten olen todella iloinen etten itse joutunut tappelemaan asiasta sen enempää.

Ei kommentteja: