sunnuntai 28. kesäkuuta 2015

Vettä janoisille

Mulla on aina ollut vähän vaikeuksia juoda riittävästi vettä päivän mittaan. Töissä olen jo pitkään pitänyt vesimukia työpöydällä, mutta ei siitä ole tyhjänä paljon apua jos sitä ei muista/jaksa/viitsi/ehdi (ei oikeastaan ikinä ole kyse oikeasti ehtimisestä, se on tekosyy) täyttää. Hyvistä aikeista huolimatta ihan tosi monena päivänä työpäivän aikainen vedenjuonti rajoittui lounaan kanssa juotuun pieneen vesipulloon. Tiedostan hyvin, ettei tämä ole kovin terveellistä, joten jotain oli keksittävä.
Törmäsin netissä ylistäviin arvioihin Plant Nanny -nimisestä puhelimeen ladattavasta sovelluksesta, jonka latasinkin omaan puhelimeeni jo useampi kuukausi sitten. Plant Nannyn idea on kannustaa riittävään vedenjuontiin siten, että joka kerta vettä juodessaan saa kastella myös pienen kasvin, joka riittävästi vettä saatuaan kasvaa aina vaan isommaksi ja isommaksi, kunnes sen saa siirtää omaan puutarhaan ja istuttaa seuraavan taimen. Simppeli homma, joka todellakin toimii!
Minun ensimmäinen kasvi!

Plant Nannyn pienet virtuaalikasvit ovat niin suloisia, että niistä haluaa väkisinkin pitää hyvää huolta. Jos ne eivät saa vettä, ne menevät ihan surkean näköisiksi, missä vaiheessa viimeistään on parasta ryhdistäytyä, ettei ituparka pääse kuolemaan. Myös liiallinen kastelu on haitallista, joten Plant Nanny kehottaakin juomaan vettä tasaisesti pitkin päivää. Sovellus laskee suositellun päivittäisen vesimäärän painon ja aktiivisuustason perusteella, ja muistuttaa juomaan vettä tietyin väliajoin. Itse olen valinnut muistutusväliksi kaksi tuntia, koska tiedän etten kuitenkaan reagoi siihen ihan joka kerta. Siksipä on hyvä tietää että saan päivän kiintiön täyteen vaikka muutaman kerran jättäisinkin muistutuksen huomiotta.

Jotkut kasvit on vähän oudompaa sorttia. :)

Virtuaalipuutarhaan siirretyt aikuiset kasvit tuottavat siemeniä, joiden avulla voi istuttaa uudenlaisia kasveja. Minulle kasveja on kertynyt jo kymmenen, ja niiden joukosta löytyy kahdeksaa eri lajiketta (pari kertaa on pitänyt tehdä sellainen joka jo löytyy, koska sen istuttaminen ei vaatinut siemeniä, joita piti kerryttää jotain uutta kasvia varten). Sovellus palkitsee myös hauskoilla sertifikaateilla, kun on esimerkiksi saanut puutarhaansa viisi erilaista kasvia, tai kun on juonut riittävästi vettä 30 peräkkäisenä päivänä. Minun kohdallani Plant Nanny on ollut hurja menestys, ja olenkin luonnollisesti aivan koukussa pienen puutarhani kasvattamiseen.
Sain sertifikaatin kun puutarhassa oli viisi erilaista kasvia.

Lisääntynyt vedenjuonti sai meidät myös vihdoinkin miettimään sitä, kuinka älytöntä meidän on raahata vesi kotiin kaupasta valtavissa kanistereissa. Eivät ne kanisterit ennenkään mikään ekologisin vaihtoehto olleet, vaikka ne tunnollisesti aina kierrätettiinkin roskikseen heittämisen sijaan, mutta nyt niitä pitäisi ostaa huomattavasti useammin. Paikallinen hanavesi on sellaisenaan juomakelvotonta, mutta päädyimme hyvien arvioiden perusteella tilaamaan Amazonista vedensuodatinkannun, joka on ratkaissut ongelman täysin. On ihanaa, ettei tarvitse raahata kaupasta kotiin isoja vesikanistereja, jotka tyhjänäkin täyttää kaikki paikat, kunnes ne sitten pitää rahdata taas kierrätykseen. Hanasta vaan vettä suodatinkannuun ja kannu jääkaappiin. Tulee myös paljon halvemmaksi, vaikka kannun suodatinosa tarvitseekin vaihtaa parin kuukauden välein. Suosittelen siis lämpimästi sekä Plant Nanny -sovellusta että vedensuodatinkannua, vaikka jälkimmäiselle ei ehkä Suomessa niin olekaan tarvetta (paitsi Turussa, Turun vesi on vastenmielistä).
Tällä hetkellä kasvatan pientä kaalia, joka iloisena laulelee kun se on saanut riittävästi vettä.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Heh, Turku kuittaa. Nykyään täällä on parempi vesi kuin ennen, kun on tehty uusia järjestelyitä! Ei se silti mitenkään parasta ole.

Helka

Andy kirjoitti...

Hmm, suhtaudun pienellä varauksella, mutta pian me päästään se testaamaan. Ollaan nimittäin Suomessa pari viikkoa heinäkuussa, olis ihan tosi tosi kiva nähdä! :)

Marketta kirjoitti...

VOisiko tätä hupaisaa metodia soveltaa muihinkin kohteisiin joiden ylle unohduksen verho pyrkii laskeutumaan liian usein?

Andy kirjoitti...

Aivan varmasti voisi. Ja asiasta riippuen on hyvinkin mahdollista että kyseinen sovellus löytyy jo! :)

Anonyymi kirjoitti...

Milloin ootte? Joko?

Helka

Andy kirjoitti...

Meidän lento on Suomessa maanantai-iltana. Mun suomalaisen numeron pitäis toimia, laitan sen päälle kun ollaan perillä. :)