sunnuntai 6. helmikuuta 2011

Super Bowl XLV

Tänään on Super Bowl -päivä! Ja sen kunniaksi ajattelin kirjoitella vähän meidän jalkapalloinnostuksesta, kun EmmaA asiasta pari päivää sitten kysäisi.

Meistä kumpikaan ei seurannut jenkkifutista Suomessa, minä olen katsonut muutamankin Super Bowlin televisiosta, mutta Ville ei ollut nähnyt yhden ainoaa peliä ennen tänne muuttoa. Säännöistä ymmärsin ihan perusasiat lähinnä niiden Super Bowlien ansiosta, eli tiesin mihin pelissä pyritään ja miten pisteitä voi saada, mutta kaikki hienoudet viuhuivat kyllä yli ymmärryksen aika reippaasti. Mutta sitten me muutimme Houstoniin, tuli elokuu ja uusi jalkapallokausi alkoi.

Olen aina ollut suuri urheilun ystävä, etenkin kaikki arvokisat on tullut seurattua varsin intensiivisesti (sen toisen jalkapallon suhteen olen asiasta jutellutkin). Siispä pidimmekin aika itsestään selvänä että Houstonissakin käydään ainakin kertaalleen tutustumassa kaikkeen mahdolliseen kaupungin urheilutarjontaan (vähän yllättävästi ikisuosikkini jääkiekko on kyllä edelleen katsastamatta), ja näistä jalkapallo kiinnosti eniten.

Elokuussa saatiin kylään meidän ensimmäiset vieraat, joita sopivasti myös kiinnosti lähteä katsomaan Texansien preseason-peliä New Orleans Saintseja vastaan. Peli itsessään ei ollut tasoltaan erityisen huikea, mutta kokemuksena se oli aika välitöntä rakkautta. Stadionin tunnelma oli suhteellisen merkityksettömässä pelissäkin aika mahtava ja peli vaan tempaisi meidät vastustamattomasti mukaansa. Päätös syntyi Villen kanssa jo ennen kuin edes poistuimme stadionilta; tätä lisää.

Siitä se sitten hiljalleen alkoi. Katselimme pelejä sunnuntaisin televisiosta ja opimme vähitellen sääntöjen erikoisempiakin kiemuroita aina vain paremmin. Olimme molemmat yksimielisiä siitä että laji on harvinaisen viihdyttävä, jopa vähäpisteiset matsit ovat harvoin tylsiä. Mutta ratkaisevat hetket koettiin kuitenkin Reliant Stadiumilla, jossa kävimme kauden mittaan vielä kahdesti. En voi sanoin kuvailla jalkapallon live-elämyksen voimakkuutta, mutta tyydyn sanomaan etten ole koskaan kokenut esimerkiksi jääkiekkokatsomoissa vastaavaa, vaikka olen niissäkin aika montaa kertaa istunut. Jopa jalkapalloon etukäteen hieman nyrpeästi suhtautunut siskokultani joutui myöntämään, että fiilis oli aika huikea.

Kun sitten päädyimme jäämään Houstoniin vielä toiseksi vuodeksi, ladoimme aika hurjan läjän taaloja tiskiin ja hankimme täksi kaudeksi kausikortit. Emmekä ole katuneet päätöstä hetkeäkään (vaikka pelit menivätkin aika surkeasti). Pikemminkin päinvastoin, harmitti ihan pirusti kun posti toi uusimispaketin, jota en voi hyödyntää. Mutta vaikka muutammekin ennen uuden kauden alkua takaisin Suomeen, emme ole valmiita luopumaan jalkapallosta. Tällä hetkellä harkinnassa on NFL:n kautta hankittava paketti, joka mahdollistaa oman joukkueen pelien näkemisen netin kautta. Ihan ilmaista lysti ei ole, mutta kyllä tästä nautinnosta on valmis vähän maksamaankin.

Sitä ennen olisi tätäkin kautta jäljellä vielä yhden pelin verran. Super Bowl neljävitonen pelataan Dallasissa, vastakkain Pittsburgh Steelers ja Green Bay Packers. Paree olla hyvä peli, tätä on nimittäin odotettu jo vaikka kuinka monta päivää!

3 kommenttia:

EmmaA kirjoitti...

Kiitos, tämä oli erittäin kivaa luettavaa ja valaisi asiaa. Ehkäpä minunkin pitäisi mennä joskus käymään pelissä, niin voisi mieleni muuttua. Olen jo askeleen lähempänä jalkapalloa, kun selvitin kerrankin mitkä joukkueet pelaavat superbowlissa. Tosin Green Bay täytyi googlata, että selvisi mistä päin tätä maata he ovatkaan kotoisin. Silti aion lähteä pelin aikana ruokakauppaan :)

Andy kirjoitti...

Sanoisin jotain siitä, miten on ymmärrettävää jos ei jalkapallo innosta kun kotijoukkue on Seattle Seahawks, mutta Texans-fanina ei oikein ole varaa.. ;)

Hauskaa oman rauhan päivää kun kaikki muut katsoo jalkapalloa! =D

rauni kirjoitti...

Minä voin sanoa Emmalle, että kannattaa kokeilla pelin katsomista livenä. Minäkin, joka en osaa juurikaan kieltä, enkä ymmärrä säännöistä paljon mitään, innostuin katsomaan peliä tv:stä, kun nuoremmat olivat paikanpäällä, sehän oli ihan huikean jännittävä. Me jännitimme lopputulosta kädet hikisinä.
KotiSuomessa olen kyllä enemmän jääkiekon katsoja, vaikka kyllä taitoluistelu on ihan ykkönen. Hiihto- ja muut talviurheilut tulee katsottua, nyt kun eläkeläisellä on enemmän aikaa. Innostuimme katsomaan myös lumilautailun MM-kisoja, varsinkin, kun Suomen nuoret pärjäsivät loistavasi. Ovat hurjan taitavaa porukkaa kaikki.
Itse en mäkiä laske kuin murtsikkasuksilla.