torstai 3. helmikuuta 2011

Valtakunta kaaoksessa

Vaikka otsikosta voisi kenties jotain muuta päätellä, niin nyt ei ole kuitenkaan kyse maailmanpolitiikan nykyisistä mullistuksista Lähi-idän seutuvilla. Ehei. Täällä on maa sekaisin ihan omasta takaa ja syypäänä tuo Andyn jo aiemmin mainitsema arktinen rintama. Yleensä nuo pohjoisen kylmät ilmamassat pysyttelee kauniisti erossa meidän etelän lämmöstä, mutta taas kerran poikkeus vahvistaa säännön.

Eilisaamu oli Texasissa ennätyskylmä ja lisääntynyt lämmitystarve nosti sähköntarpeen ennätyslukemiin. Sähköverkko ei moista kulutuspiikkiä kuitenkaan oikein kestänyt ja viranomaisten oli pakko ruveta rajoittamaan sähkönjakelua. Niinpä sadattuhannet ihmiset sai sitten kärsiä reilun puolen tunnin mittaisista sähkökatkoista pitkin osavaltiota. Yliopisto ja Medical Center on luokiteltu sen verran tärkeiksi kohteiksi Houstonissa, että siellä sähköä onneksi riitti koko päivän. Huonompi tuuri oli esim. yhdellä lehdessä haastatellulla kuntoilijalla, jonka joogaryhmä joutui konttaamaan ulos ikkunattomasta jumppasalistaan ulko-ovea epätoivoisesti hapuillen.

Samoihin aikoihin maan pohjoisosissa kärsittiin pahimmasta talvimyrskystä vuosikymmeniin ja melkein puolet maasta onkin nyt lumen peitossa. Lentoja peruttiin kuin Keski-Euroopassa konsanaan ja esim. Chicagon seutuvilla palomiehet pelasti ihmisiä moottoriteille jumittuneista hankeen nopeasti hautautuneista autoista. Ja siellä on sentään totuttu kunnon talveen päin vastoin kuin täällä Meksikonlahden rannalla.

Illan ja yön aikana pitäisi ensin tulla jäätävää tihkua ja sitten lunta. Saas nähdä minkälaiseen maailmaan sitä aamulla herääkään. Yliopisto suljettiin jo tänään iltapäivällä varmuuden vuoksi, että opiskelijat ja henkilökunta pääsee turvallisesti kotiin. Ja huomenna saattaa kelioloista riippuen olla ylimääräinen vapaapäivä tiedossa. Ketään ei meinaan haluta pakottaa kokeilemaan onneaan aamuruuhkassa kun miljoonakunta autoa ajaa jäätyneellä motarilla kesärenkailla. Jos ei siinä pelti kolise niin ei sitten missään...

P.S. Juuri tuli yliopistolta viesti, että ovet pysyy säpissä myös huomenna. Pitkä viikonloppu luvassa, jippii!

2 kommenttia:

marketta kirjoitti...

Säätilat ovat tosiaan nyrjähtäneet sijoiltaan. Katsokaa vaikka Australiaa, jossa ensin olivat tulvat, sitten hirmumyrsky ja viimeksi tulipalot.Meillä taas on aivan käsittämätön määrä lunta, jonka merkitys korostuu erityisesti kun asiaa katsoo tontinomistajan katuvelvollisuuksien kannalta.Joku neropatti sanoi vain viileästi, että pitää tiedostaa minkälaisesta paikasta hankkii asunnon.Tyly kommentti sanon minä.

Ville kirjoitti...

marketta: Kunnon lumitalvet on kivoja. Mutta rajansa tietysti kaikella.