tiistai 18. tammikuuta 2011

Viimeinen päivä New Yorkissa

Nyt kun tammikuukin on jo yli puolessavälissä niin oliskohan korkea aika saada joululoma pakettiin? No olis, joten käsitelläänpäs sitten vielä meidän viimeinen päivä New Yorkissa. Jäljellä oli vielä monta juttua mitä haluttiin nähdä heti eikä vasta seuraavalla kerralla, joten aamiaisen jälkeen hypättiin metroon ja huristeltiin ensitöiksemme Times Squarelle.
Hassua miten tutunoloiselta tämä ja moni muu paikka New Yorkissa vaikutti, vaikka olinkin ihan ensikertalaisena liikenteessä. Vetoan kaupungin tiheään esiintymiseen ahkerasti kuluttamassani populaarikulttuurissa.
Me käytiin Times Squarella uudemmankin kerran pimeän jo laskeuduttua, jolloin kaikki valotaulut sun muut pääsivät vielä isommin esiin. Hämmentävää oli huomata miten vähäisen vaikutuksen paikka siinä vaiheessa teki, syytän sitä että valoja oli oikeasti aika vaatimattomasti verrattuna esimerkiksi niihin mitä näimme aikanaan Tokion Shinjukussa.
Times Squarelta jatkettiin matkaa ja käpyteltiin Bryant Parkin kautta kohti kirjastoa. Jep, me käytiin turisteilemassa kirjastossa. Eikä pelkästään käyty, vaan haahuiltiin siellä ihan kunnioitettavan pitkä aika.
Nomutkun se oli oikeasti aika upea. Ja minä tykkään kirj(ast)oista. Enkä siis suostu myöntämään että tässä oli mitään outoa. Ehei, sen sijaan vien asian vielä pitemmälle ja itse asiassa suosittelen kyseistä kohdetta kaikille New Yorkiin matkaaville. Niillä on hei oikeasti ihan tosi hieno kirjasto!
Aasinsilta: tähän kirjastoon sijoittuu (osittain) yksi ihan tosi huono elokuva, eli The Day After Tomorrow, jonka loogisista ongelmista valittamiseen saisi käytettyä koko päivän ja enemmänkin. Mutta mun ihan suosikkiaihe on seuraava: jos sinä olisit jumissa valtavassa kirjastossa kun ulkona riehuu uusi jääkausi ja sen seurauksena olisi luonnollisesti vähän kylmä, päättäisitkö lämmikkeenä tuikata tuleen ensimmäisenä a) hyllyiltä löytämäsi kirjat, vai b) ne massiiviset puusta rakennetut hyllyt ja muut puiset huonekalut? Nii-i.
Seuraavaksi käytiin vilkaisemassa miltä näyttää maailman suurin rautatieasema Grand Central Terminal, ja sekin näytti ihan lähestulkoon samalta kuin kaikissa elokuvissa ja tv-sarjoissa.
Ja sit käytiin pyörähtämässä pikaisesti Chrysler Buildingin aulassa. Chrysler Building on muuten minun mielestäni New Yorkin pilvenpiirtäjistä se kaikista hienoin, eikä vähiten siksi että siinä on gargoileja. Minä menen aina vähän sekaisin gargoileista, todisteena tästä mm. useampi kymmenen ottamaani gargoili-kuvaa Pariisin Notre Damesta...
Chrysler Buildingista matka jatkui ihanan pienen ja täysin vahingossa löydetyn sarjakuvaliikkeen kautta (en lopulta ostanut mitään, vaikka mieli vähän tekikin) kohti Rockefeller Centeriä.
Täällä pitävät majaa mm. NBC:n studiot, joihin järjestetään myös kiertokäyntejä. Sellainen olisi varmasti kovastikin mielenkiintoinen, mutta jäi nyt tällä kertaa väliin.
Studiokierroksen sijaan me käväistiin yläilmoissa tiirailemassa vähän maisemia. Me haluttiin ehdottomasti nähdä kaupunki jostain korkealta sekä päiväsaikaan että pimeän tultua, ja valittiin tämä valoisan ajan kohteeksi. Niitä kaupungin valoja me käytiin sitten katsomassa tietenkin Empire State Buildingin huipulta, mutta siitä lisää vähän myöhemmin.
Maisemien katsastelun jälkeen pysähdyttiin kahville pohdiskelemaan loppupäivän ohjelmaa, ja todettiin yhteistuumin että piipahdus hotellilla edesauttaa illan sujumista mahdollisimman mukavasti. Koska ei kuitenkaan ollut mikään kiire, ja minä halusin pistäytyä uudelleen Lincoln Centerin kulmilla, matka jatkui edelleen jalkapatikassa kohti Columbus Circlea.
Meidän uuden vuoden ravintola oli muuten tuolla seuraavan kuvan Time Warner Centerissä, josta pikaisen kuvaamisen jälkeen jatkettiin sinne Lincoln Centerille (molemmat täällä näkyvät päivänvaloisat kuvat on otettu tässä vaiheessa), koska halusin käväistä oopperan puodissa matkamuisto-ostoksilla. Hankinnan jälkeen otimme suunnaksi sen hotellin, jossa tarkoituksena oli hoitaa pari nettiasiaa, nauttia pienestä lepohetkestä ja tarkistaa vaatetuksen sopivuus iltaa varten.
Yksi Villen työkavereista on kotoisin New Yorkista ja saimme häneltä ennen matkaa pitkän sähköpostin täynnä erilaisia vinkkejä (yksi niistä oli muuten visiitti siihen kirjastoon, katsokaa nyt, en minä ollut mitenkään outo..). Sähköpostissa suositeltiin mm. koko kaupungin parasta korealaista ravintolaa, jonka päätimme käydä testaamassa viimeisenä iltana. En minä varsinaisesti ihan tarkalleen tiedä mitä me päädyttiin syömään kun valittiin myös annoksemme sähköpostissa olleen suosituksen mukaan, mutta hyvää se kuitenkin oli.
Ravintolasta jatkoimme matkaa Empire State Buildingille ja pääsimme jälleen ihastelemaan kaupunkia yläilmoista, tällä kertaa tosiaan siinä iltavalaistuksessaan. Näkymät olivat aivan upeat ja tekivät moninkertaisen vaikutuksen päivänvalossa nähtyihin maisemiin verrattuna. Ja katsokaa nyt, Chrysler Building on se kaikista kaunein, pimeälläkin.
Viihdyimme Empire State Buildingin katolla pitkään, jonka jälkeen vietimme vielä hyvän tovin kaupungilla, käyden katsomassa mm. ne Times Squaren iltavalot. Lopulta kuitenkin matka vei takaisin hotellille pakkaamaan, koska kotimatka Houstoniin oli edessä jo varsin varhain seuraavana aamuna. Ehdittiin näkemään muutaman päivämme aikana paljon, mutta moni asia jäi vielä näkemättäkin. Kesällä sitten uudestaan.

Ei kommentteja: