maanantai 21. maaliskuuta 2011

Sukkulat jakoon

Viime viikonlopun lehdessä oli aika harmillista pohdintaa siitä, mitä tapahtuu kolmelle jäljellä olevalle sukkulalle, kun NASA pistää avaruussukkulaohjelmansa jäihin. Esillehän nuo hommansa erinomaisesti hoitaneet kulkuneuvot päätyvät, mutta mihin. Se jo tiedetään, että Discovery on menossa Smithsonianiin, mutta Atlantiksen ja Endeavourin sijoituspaikat ovat vielä auki. NASA sai 21 hakemusta sukkuloista kiinnostuneilta tahoilta, mutta kun jaettavana on käytännössä vain kaksi sukkulaa, on itsestään selvää että moni joutuu pettymään. Ja nyt näyttäisi pahasti siltä, että Houston tulee olemaan yksi pettyvistä tahoista.

Atlantiksen ja Endeavourin lisäksi pakkaa sekoittaa Smithsonianin Enterprise, josta museo kuitenkin aikoo Discoveryn saadessaan luopua. Enterprisen tulevasta kodista päättää viimekädessä Smithsonian, mutta yhdessä NASAn kanssa he toivovat onnistuvansa sijoittelemaan laivaston maantieteellisesti siten, että sukkulat palvelevat mahdollisimman montaa niitä katsomaan haluavaa vierailijaa. Tämän lisäksi jonkinlainen yhteys NASAan ja sukkulaohjelmaan on suotavaa, joten minun järkeni mukaan sekä Houston että Kennedy ansaitsevat ehdottomasti omat sukkulansa. Saattaa kuitenkin käydä niin, että meille ”kuuluva” sukkula sijoitetaankin Ohioon, National Museum of the U.S. Air Forceen.

Ennakko-odotus on, että Atlantis, Endeavour ja Enterprise jaetaan siten, että yksi sukkuloista sijoitetaan Kennedyyn, yksi länsirannikolle ja viimeinen johonkin maan keskivaiheille. Jos siis Ohio saa toivomansa Atlantiksen, kuten nyt ennustetaan että käy, jää Texas tyystin ilman sukkulaa. Minä ja koko muu Houston on sitä mieltä, että tämä on nyt kyllä ihan väärin. Kyllä Johnson Space Center ansaitsee yhden sukkulan, jonka lisäksi se ihan aidosti olisi järkevämpää myös sen maantieteellisen ajattelunkin kannalta. Ohio on nimittäin sen verran lähellä Smithsoniania, noin niin kuin suhteessa, että selkeästi lännemmässä sijaitseva Houston olisi tietenkin fiksumpi ratkaisu.

NASA julkistaa päätöksensä huhtikuun 12. päivä, kun tulee täyteen 30 vuotta ensimmäisestä sukkulalaukaisusta, joten sittenhän se nähdään miten tässä käy. Pitäkää peukkuja meidän puolesta, koska jos yksi sukkuloista ei tule Houstoniin, niin se on kyllä oikeasti ehkä epäreiluinta ikinä.

2 kommenttia:

rauni kirjoitti...

Kyllä minunkin mielestä se yksi sukkula kuuluu ehdottomasti Houstoniin. Minä ainakin pidän peukkuja sen puolesta.

Andy kirjoitti...

Toivotaan parasta, pelätään pahinta, eikse niin mee..? ;)