perjantai 29. tammikuuta 2010

Ikävä tulisi

Hollannista käsin ulkosuomalaiselämästä kirjoittava (ja ehkäpä maailman suurimman kukkamekkojen kokoelman omistava) Bisquits haastoi muita ulkosuomalaisia kirjoittamaan itsensä tavoin asioista, joita jäisi ikävöimään jos (tai meidän tapauksessa kun) muuttaa nykyisestä kotimaastaan pois. Tässäpä siis asioita joita varmasti kaipaan sitten, kun paluu Turkuun on edessä:
1. Ihmisten avoimuus
Vaikka olenkin itse pitkälti varautunut suomalainen, rakastan sitä miten täällä ihmiset tervehtivät tuntemattomia kadulla ja saattavat alkaa juttusille julkisissa. Sama mentaliteetti näkyy asiakaspalvelussa, sillä täältä saa kovasti arvostamaani hyvää ja kohteliasta palvelua lähes poikkeuksetta. Olkoon vaan tyhjää sanahelinää tai pintapuolista kohteliaisuutta, ei minua varsinaisesti edes liikuta pitääkö lähikaupan myyjä minusta oikeasti. Arvostan myös suuresti kansainvälistä fiilistä, koska täällä näkee ja tapaa ihmisiä joka puolelta maailmaa.

2. Kulttuuritarjonta
Rakastan sitä, että esimerkiksi baletti- ja oopperalippuja saa kohtuullisen edullisesti, jonka lisäksi ohjelmisto on selkeästi Helsinkiä laajempi. Keikkaliputkin on paljon halvempia kuin Suomessa yleensä ja bändit kiertää täällä herkemmin (Placebo ei kyllä ole vieläkään harmikseni antanut uusia päivämääriä kiertueelleen...). Myös ilmaistapahtumien määrä on aika upea konserttien, esitysten ja vaikkapa erilaisten luentojen muodossa.
3. Ostosmahdollisuudet
Vaikka en mikään himoshoppaaja olekaan, on tarjonta ja hintataso varovasti arvioiden noin sata astetta houkuttelevampaa tällä puolen valtamerta. Tähän samaan kategoriaan kuuluu asioiden hankkimisen helppous aukioloaikojen sun muiden vuoksi, sekä se että täällä myydään viiniä ruokakaupoissa. Ja bensa on halpaa, vaikka paikalliset ovatkin asiasta toista mieltä; ne ei selvästikään tiedä pahemmasta...

4. Sää, yleensä
Vaikka Houstonin kesä käykin ajoittain liiankin kuumaksi ja tukalaksi, pidän siitä ettei missään vaiheessa vuotta tarvitse tarpoa loskassa. Eiköhän pariviikkoiset joululomat riitä meille talveksi, etenkin kun valitettavasi nuo tänä vuonna osuneet kunnon talvikelit on oikeasti huomattavasti sitä loskaa harvinaisemmat.
5. Texans
Meistä on oikeasti tullut faneja ja tulee olemaan kurjaa kun ei enää voi päästä peleihin. NFL muuten mahdollistaa oman joukkueensa pelien tilaamisen netin kautta katsottavaksi muihinkin maihin, eikä hintakaan ollut ihan kohtuuton. Tätä pitänee vähintäänkin harkita vakavasti kun kotiinpaluun aika koittaa.

6. Suurkaupungin tunnelma
Tämä syntyperäinen maalainen on kyllä aina kokenut itsensä kaupunkilaiseksi ja viihdynkin suurkaupungissa mitä parhaimmin. Erikoista on se, että viihdyn hirmu hyvin Turussa, kuten myös esimerkiksi täällä Houstonissa tai aikanaan Tokiossa (myös Lontoo on lähellä sydäntä), mutta Helsingissä en haluaisi asua. Se on kokoluokaltaan väärää, väliinputoajamallia. Liian iso ollakseen Turun lailla viehättävä, mutta auttamattomasti liian pieni täyttääkseen mun suurkaupunkikaipuun.

2 kommenttia:

marketta kirjoitti...

Kuulostaa siltä, että tosiaan viihdytte, ja kiva päästä näkemään itsekin millaista siellä on.
Mutta vakuutan, että pakon edessä ihminen VOI viihtyä Helsingissäkin - sanoo nimim.Kokemusta on. Ei tosiaan ole suurkaupungin tunnelmaa, mutta kylä- ja kaupunginosaromantiikkaa, jonka sielu ja syvin olemus aukeaa vasta paikanpäällä, löytyy runsaasti. Tämä lohdutukseksi, jos sattuisitte sinne joskus joutumaan.

Andy kirjoitti...

Kaipa sitä pakon edessä oppii viihtymään vaikka missä, mutta toivotaan ettei tartteis.. ;)