torstai 21. tammikuuta 2010

Planeetat

Gustav Holst sävelsi aikanaan (1914-1916) teoksen nimeltä The Planets. Kun Houstonin sinfoniaorkesteri päätti ottaa teoksen ohjelmistoonsa, ei NASA:n kotikaupungissa voitu tyytyä tavanomaisuuksiin. Siispä Duncan Copp niminen heppu alkoi työstämään Holstin musiikkiin sopivaa elokuvaa, käyttäen hyväkseen mm. juurikin NASA:n (ja myös muiden tahojen) avokätisyyttä kuvamateriaalin suhteen. Lopputulos on audiovisuaalinen kokemus joka kulkee nimellä The Planets - An HD Odyssey, ja joka sai tänään ensi-iltansa. Me oltiin paikalla.

Holstin teos oli minulle ennestään melko tuntematon, mitä nyt nimeltä tiesin että sellainenkin on olemassa, mutta osoittautui oikein miellyttäväksi kokemukseksi. Ja Coppin planeettoja yksi kerrallaan musiikin mukana läpi käyvä elokuva oli aika loistava sekin. Yhdistettynä nämä elementit muodostivatkin sitten sellaisen kokemuksen, että yleisö taputti seisaallaan useita minuutteja (ja saimme kuin saimmekin siitä hyvästä encoren). Myyvätpä tätä esitystä myös kohtuuhintaisena DVD-versiona ja vaikkei se varmasti live-elämykselle vertoja vedäkään tuli sellainenkin sitten matkamuistoksi hankittua. Kapellimestari Hans Graf sai muuten NASA:lta oman matkamuiston, kun yksi astronautti käväisi ojentamassa herralle avaruudessa matkaneen tahtipuikon. Mä haluan ainakin uskoa että sitä se tänään sitten käytti.

Esityksiä on täällä Houstonissa vielä tulevan viikonlopun aikana neljä, loppuunmyytyjä kaikki. Sen jälkeen show lähtee kiertueelle, esiintyen mm. legendaarisessa Carnegie Hallissa New Yorkissa. Houstonissa puolestaan vierailee maaliskuussa Hannu Lintu kapellimestaroimassa Jean Sibeliuksen tuotantoa. Pitäisköhän mennä?

4 kommenttia:

rauni kirjoitti...

Oli varmaan hieno esitys, mutta kai voin sen joskus katsoa siitä teidän dvd,ltä. Menkää vaan kuuntelemaan se Suomalaisen esitys, pitäähän sen verran olla kopitiinpäin.

Andy kirjoitti...

Kyllä saa sit lainata DVDtä, suosittelen kovastikin katsomaan. :)

Sirpa kirjoitti...

meillekin vois toukokuussa tuoda yhden kappaleen.... vinks vinks...

Andy kirjoitti...

Jaa, pitääkin perehtyä sen mahdolliseen aluekooditukseen ennen kun aletaan ottaa tilauksia vastaan. ;)