lauantai 23. tammikuuta 2010

Lämpimät oltavat

Me ollaan saatu nauttia harvinaisesta helleaallosta tällä viikolla, lämpötilan ollessa päivisin kahdessakympissä, ajoittain jopa reippaasti sen yli. Sitä on vaan kovin vaikea ymmärtää että tammikuussa voi olla näin lämmintä, mikä johtaa väistämättä siihen että aamulla kotona pukee päälleen aivan liikaa vaatteita. Mittari kertoo että ulkona on 21 astetta, mutta joku pieni ääni pään sisällä hokee että nyt on silti tammikuu, kerrospukeutuminen on aiheellista ja ilman pitkiä hihoja ei pärjää. Ja sit ulkona on tuskallista, kun on tietenkin auttamatta liian kuuma. Vaan ei auta valittaa, kun tiedän että moni olisi aika valmis vaihtamaan Suomen tylyt pakkaset meidän kevätsäähän.

Kun lämmintä oli jatkunut muutama päivä, havahduttiin siihen että meillä on kotona ihan turkasen kuuma. Termostaatti oli jäänyt pakkaspäivien jäljiltä lämmitysasentoon, joten säädettiin sitä vähän uudelleen. Eilen sitten tuskailtiin entistä hikisemmissä tunnelmissa ja havaittiin että (1) sisällä näytti mittarin mukaan olevan 25 astetta, ja (2) ilmastointi ei millään lailla auta tilannetta. Kyllä se kovasti puhkuu ja puhaltaa, mutta ei viilennä sitten tippaakaan. Toimistolta luvattiin että korjaavat epäkuntoisen rakkineen vielä saman päivän aikana.

Alkuillasta meillä ramppasikin sitten pari huoltotyyppiä tutkimassa termostaattia, ensin vuorotellen ja sitten lopulta vielä ihan yhteistuumin. Aina välillä ne iloisesti huikkasi tulevansa kohta takaisin ja menivät jonnekin muualle. Noin tunnin rukkaamisen jälkeen (jonka aikana meille vaihdettiin myös uusi termostaatti) alkoi tuntumaan että ilmasto olisi vähän viilenemään päin ja pian toinen huoltotyypeistä tulikin ilmoittamaan että nyt pitäisi kaiken olla kunnossa. Ehdottoman hyvä uutinen, vaikka ensi viikolla lämpötilojen pitäisikin helteen jälkeen normalisoitua vuodenaikaan sopivammiksi.

Illalla lähdettin elokuviin katsomaan The Book of Eli. Tykkäsin. Kovasti. Jonka lisäksi elokuvassa oli niin vaikuttava ja toimiva musiikki, että menin ja tilasin sen soundtrackin. Katsotaan toimiiko se myös yksistään, toivottavasti.
Toisaalta olisi paljon sanottavaa, monia ajatuksia ja näkemyksiä, arvioita ja kommentteja. Toisaalta tuntuu että on parempi pitää suu kiinni ja näkemykset ihan omana tietonaan. Veikkaisin että tämä elokuva jakaa mielipiteitä, pitkälti katsojan ennakkoasenteiden mukaan. Ja sen, kuinka hyvin pystyy tai haluaa päästä niistä ennakkoasenteista yli. Siispä ehkäpä vaikenen. Paitsi sen sanon kyllä, että Denzel Washington on harvinaislaatuisen karismaattinen näyttelijä. Vaan eipä silti, kärsiihän tuota katsella ihan esteettisistäkin syistä.
Promokuva lainattu leffan kotisivuilta.

4 kommenttia:

rauni kirjoitti...

Nauttikaa nyt vain lämmöstä, vanha kansa sanoi; "ei lämmin luita riko".
Kyllähän se tietenkin tukalaksi käy tuommoinen ilma, mutta kyllä näiden pakkastenkin kanssa pärjää pukeutumalla. Tosin liikkuminen tuppaa olemaan sellaista tönkkökävelyä, kun on niin paljon päällä, että ei enään taivu. Ei täällä sentään paljon alle -25 asteen ole kiristynyt ja siitä on sellainen etu, että mulla on työmatkoille kuljetus. Minä en varannut autolle työpaikalta lämmityspaikka ja Mauri kuskaa mua, tuo sitten auton kotiin lämmittelemään ja mulla on aina lämmin kyyti.

Andy kirjoitti...

Kyllä me nautitaankin, onhan tää nyt melkoista luksusta, eikä näillä lämpötiloilla vielä niin tukalaakaan (paitsi sisällä kun ei ilmastointi toiminut...). Sullahan kuulostaa hyvältä toi hovikuljettaja, ei tarvi värjötellä kylmässä autossa. ;)

Sirpa kirjoitti...

Höpö höpö, talvella kuuluu olla paljon lunta ja pakkasta ja siitä on nyt saatu täällä nauttia että ei lappiin ei tarvitsisi edes lähteä... vaan silti olen riemuissani että kolmen viikon päästä lähdetään vielä pohjoiseenkin.. jossa toivon mukaan vielä enemmän sitä lunta.. ainakin on isommat mäet ;-) että ei yhtää kaivatá mitään hellekelejä talvella.

Andy kirjoitti...

Oli munkin mielestä tosi kivaa että meidän joululomalle sattui kunnon talvisäät, mutta tiedän myös sen, ettei kaikki tykkää. En mäkään sitä kylmää kauhean montaa kuukautta jaksaisi, ja onhan nää lämpimät kelit nyt aika hauskat sentään täällä.. ;)