torstai 4. helmikuuta 2010

Oscareita odotellessa

Aikaisemmin tällä viikolla ilmoitettiin viime vuoden elokuvista ne, jotka ovat Oscar-ehdokkuuksia ansainneet. Palkinnothan jaellaan vasta maaliskuun 7. päivä, mutta leffafanina en malta olla asiasta puhumatta jo näin etukäteen. Voitte sit noin kuukauden päästä tulla pilkkaamaan jos menin veikkauksieni, tai lähinnä toiveitteni kanssa pahasti metsään...

Tänä vuonna Akatemia otti käyttöön etukäteen kohutun tavan nimetä parhaan elokuvan kategoriaan aikaisemman viiden ehdokkaan sijasta kymmenen. Kategorian kasvatuksella pyritään lähinnä siihen, että vähän kevyemmätkin elokuvat saavat mahdollisuutensa ehdokkuuksiin vakavamielisten draamaelokuvien ohella, ja näinhän siinä myös kävi. Veikkaisinpa että ainakin The Blind Side ja Up olisivat olleet karsittujen elokuvien joukossa, jos lukumäärä olisi edelleen ollut se viisi.
Leffajuliste täältä

Kymmenestä ehdokkaasta parhaaksi elokuvaksi olen nähnyt puolet (Avatar, The Blind Side, District 9, Inglourious Basterds ja Precious: Based on the Novel 'Push' by Sapphire), kun taas puolet on siis näkemättä (An Education, The Hurt Locker, A Serious Man, Up ja Up in the Air). Kiinnostusta kyllä olisi, mutta me ravataan nyt jo suhteellisen tiuhaan elokuvissa, niin pitänee hyväksyä ettei kaikkea ehdi ikinä näkemään. Oli miten oli, 50 prosenttia tarjonnasta katsottuani ilmoitan virallisesti toivovani pystin menevän District 9:lle, mutta ennustan että voiton vie joko Avatar tai The Hurt Locker. Nämä kaksi jälkimmäistä ovat myös ennakkosuosikit parhaan ohjaajan palkintoa ajatellen, mikä onkin saanut lehdistön riemukkaaseen hurmokseen. Avatarin ohjaaja James Cameron ja The Hurt Lockerin ohjaaja Kathryn Bigelow kun ovat joskus maailman aikaan olleet naimisissa keskenään.

Parhaan miespääosan voittajasta on vaikea kehittää mielipidettä kun ei ole suorituksista yhtäkään nähnyt, mutta veikkauksen vuoksi esitän että palkinnon vie George Clooney (koska Up in the Air saattaa oikeasti, ehkä vähän yllättäenkin kahmia tosi ison kasan pystejä) tai aina yhtä mahtava Morgan Freeman (koska Clint Eastwoodin ohjaama Invictus ei, ehkä vähän yllättäen saanut kuin miesnäyttelijöiden ehdokkuudet).

Naispääosan kanssa ongelma on vähän sama kuin yllä, mutta virallinen veikkaukseni on, että Sandra Bullock yllättää kaikki. Tai onko se sitten enää yllätys kun siitä on puhuttu jo vaikka kuinka pitkään? Toisaalta, vaikka puheita onkin riittänyt, veikkaan että voitto olisi siltikin toteutuessaan suuren suuri yllätys. Itse toivon, että palkinnon saisi Gabourey Sidibe joka oli kerrassaan loistava Precious-leffassa, vaan ounastelen ettei näin kuitenkaan käy. Muita suorituksia en olekaan sitten nähnyt.
Leffajuliste täältä

Yleinen mielipide ennustaa parhaan miessivuosan voittoa Christoph Waltzille Inglourious Basterds -leffasta ja naissivuosan voittoa Mo'Niquelle Preciousista ja kyllä yllätys on kova täälläkin jos ei molemmat henkilöt palaa gaalasta kotiin Oscar-patsaat kainalossa. Ja vaikken näissäkään tapauksissa ole nähnyt kummankaan kategorian muiden ehdokkaiden suorituksia, olen silti valmis väittämään että sekä Christoph Waltz että Mo'Nique olisivat kyllä palkintonsa ansainneet.
Juliste täältä

Mitäs vielä? Parhaan adaptoidun käsikirjoituksen palkinnon soisin District 9:lle, mutta veikkaan että Up in the Air on ehkä todennäköisin voittaja. Iloitsin siitä että Avatar ei saanut parhaan originaalin käsikirjoituksen ehdokkuutta lainkaan, koska kaikki varmasti myöntävät ettei sen leffan ansiot todellakaan sijaitse siellä käsikirjoituksen puolella. Sen sijaan The Hurt Locker lienee melko vahvoilla, vaikka jos minä saisin itse päättää, tuuppaisin kultaukon Quentin Tarantinon käsiin.
Leffajuliste täältä

Parhaan animaation palkinnon vienee mitä suurimmalla todennäköisyydellä "normaalileffojenkin" puolella ehdokkaana oleva Up, ellei Disneyn ensimmäinen tummaihoinen prinsessa riitä siivittämään The Princess and the Frog -leffaa voittoon. Parhaan lyhytanimaation voitto suotakoon A Matter of Loaf and Death -pätkälle, vaikka vain siksi että Ville on ihan valtaisa Wallace & Gromit -fani.

Näillä mennään, katsellaan sit gaalan jälkeen että miten kävi. Kerrankin saan muuten katsoa ohjelman ihan ihmisten aikaan ilman koko yön valvomista ja vieläpä omien nimppareitteni kunniaksi!
Listan kaikista Oscar-ehdokkaista voi käydä lukemassa täältä.

2 kommenttia:

rauni kirjoitti...

Noista elokuva-asioista en tiedtä mitään, mutta mekin käytiin viime viikolla elokuvissa.
Katsomassa Havukka-ahon ajattelijaa. Meni parituntinen aikas äkkiä, joten siitä voi päätellä, että hyvä oli.

Andy kirjoitti...

Kiva jos viihdyitte, täällä ei tuo leffa taida päästä kiertoon... ;) Muutenkin ei-amerikkalaisten elokuvien tarjonta vaatis huomattavasti suurempaa vaivannäköä, niin ei olla jaksettu metsästää.