perjantai 6. marraskuuta 2009

Fort Hood

Uutinen eilisestä ammuskelusta on varmaan ehtinyt jo Suomeenkin asti, täällä ei ainakaan juuri muusta puhuta. Armeijan asemapaikassa Fort Hoodissa (noin tunnin ajomatkan päässä Austinista, siis pitkälti ihan Texasin keskellä) sattuneessa tragediassa menehtyi viime tietojen mukaan 13 ihmistä ja yli 30 haavottui. Ampuja itse on tällä hetkellä sairaalassa ja hänen oletetaan selviävän.

Ampuja oli 39-vuotias Nidal Malik Hasan, joka on nimestään huolimatta syntyperäinen Yhdysvaltain kansalainen. Hän on myös armeijan majuri ja psykiatri, työnkuvanaan auttaa sotilaita käsittelemään mahdollisia ongelmia joko ennen tai jälkeen komennusten. Hasan on muslimi, joka harjoittaa uskontoaan hyvin tunnollisesti, ja on avoimesti kritisoinut sotatoimia sekä Irakissa että Afganistanissa.

Hasanin sukulaiset ovat tapauksen jälkeen kertoneet kuinka Hasan on pyytänyt eroa armeijasta jo useiden vuosien ajan, suureksi osaksi johtuen huomattavasta syrjinnästä jota hän on joutunut muslimina kokemaan 9/11:n jälkeen, mutta eron myöntämisen sijaan häntä oltiin lähettämässä komennukselle. Armeijan edustajat lisäksi kieltävät että Hasan olisi eroa edes pyytänyt.

Tapaus on järkyttänyt koko Texasin lisäksi pitkälti koko maata ja presidentti Obama on määrännyt liput puolitankoon kaikissa liittovaltion rakennuksissa marraskuun 11. päivän Veterans Dayhin asti. Kaikki tällä hetkellä esiin tulleet faktat tukevat sitä, että Hasan toimi itsenäisesti ja yksin, mutta muslimiväestö on jo ilmaissut huolensa siitä, että he joutuvat kostotoimien uhriksi. Validi pelko, sanoisin, sen verran ärhäkkäästi täällä keskustelua käydään. Toivotaan nyt kuitenkin ettei yhden miehen epätoivoinen teko johda vielä suurempaan tragediaan.

Ei kommentteja: