perjantai 27. marraskuuta 2009

Musta perjantai

Kiitospäivän jälkeinen perjantai tunnetaan täällä nimellä Black Friday, joka merkkaa jouluostoskauden virallista alkua. Vuoden suurimpana shoppailupäivänä lähes liike kuin liike tarjoaa huikeita alennuksia, pitäen myös oviaan auki paljon normaaleja aukioloaikoja mittavammin. Monet kaupat aukeavat jo aamuyön tunteina, kun parhaat toivottavat asiakkaita tervetulleiksi vuorokauden ympäri, keskiyöstä keskiyöhön.
Me ei sorruttu ylenpalttiseen kaupoissa pyörimiseen, kun ei isossa tungoksessa ole erityisen kivaakaan. Tyydyttiin siis tekemään etukäteen suunnitellut tehokkaat täsmäiskut kolmeen kohteeseen, joiden jälkeen kotona oltiin jo taas yhden aikaan. Mitään ylimääräistäkään ei tullut ostettua, vaan ainoastaan juuri ne asiat mitä mentiin hakemaankin. Hyvin tehokasta.
Suomessahan tänään toitotetaan (tai toitotettiin lähinnä, aikaero nääs...) Älä osta mitään -päivää. Oli pakko ihan tutkia että onko sattumaa päivän osuminen tähän mustaan perjantaihin, eikä muuten ole. No, en minä ainakaan tunne tippaakaan huonoa omatuntoa siitä, että ostin jo kauan kaipaamani ja tarvitsemani farkut tänään puolet halvemmalla kuin mitä ne olisi maksanut huomenna. Vaikka kuinka olisi Älä osta mitään -päivä. Pidän oikeastaan muutenkin paljon enemmän Osta ihan hirmu halvalla -päivästä... Vai osaisko joku perustella mulle ketä se olisi mitenkään auttanut, että olisin mennyt kauppaan vasta huomenna ja tosiaan maksanut tuplasti enemmän ostoksistani?
Muutenkin tämä Älä osta mitään -päivä tuntuu mun mielestä melko keinotekoiselta ajatukselta. Eikö kuitenkin olisi parempi yrittää saada aikaan jotain vähän pysyvämpiä ja kestävämpiä muutoksia? Että sitä omaa kuluttamistaan ja ostamistaan miettisi vähän jatkuvasti, eikä niin että yhtenä päivänä ollaan niin kovin ekologisia ja hyviä ihmisiä, mutta huomenna taas kannetaan kotiin halpisrättejä joista menee saumat vinoon ekassa pesussa? Sori nyt kauheasti, mutta mä en oikein lämpene tällaisille tempauksille, joilla ei mun nähdäkseni ole juuri mitään käytännön arvoa tai vaikutusta.
Mehän ei Villen kanssa mitenkään erityisen paljoa yleensäkään shoppailla, kyllä hankinnat liki poikkeuksetta tulee ihan tarpeeseen ja käyttöön. Pyritään myös hankkimaan laadukasta ja kestävää, jonka lisäksi me kierrätetään ja ollaan muutenkin suurimman osan aikaa ihan kunnon kansalaisia (omaa autoa en pyydä anteeksi, en edes sitten kun ollaan Suomessa taas). Mutta jos jonkun mielestä nää asiat painaa vaakakupissa vähemmän kuin se, että ei toteltu Älä osta mitään -päivän käskyä, se on aika pitkälti voi voi...
Kuvat lainattu täältä, täältä, täältä ja täältä.

6 kommenttia:

rauni kirjoitti...

Joopa joo, kyllä minäkin kävin kaupassa ja ostin kanssa(ruokaa).
En edes ollut rekisteröinyt sellaista älä osta mitään -päivää. Mitä tulee niihin farkkuihin, oliko nekin valmiiksi rikki vai olivatko vähemmän muodikkaat;) Mekin olimme kokolailla tyytyväisiä niihin -70%
päiviin ja käytettiin ne alennukset hyödyksi.

Andy kirjoitti...

Risat on. =D

rauni kirjoitti...

No ei se mitään, mulla on kyllä paikka-ainetta. Olivat mun farkut sen verran pitkiä, että punteista jäi.

Andy kirjoitti...

Kiitos tarjouksesta mutta ei ole tarpeen. Nää on just hyvät näin. :)

mama kirjoitti...

no ei oo kyl hyvin mainostettu tätä 'älä osta mitään' -päivää, tai ainakaan mun silmiin ei oo osunu mitään. vaikka ei sen puoleen, yleensä kaikki muutkin 'päivät' tulee mulle ihan yllätyksenä, ehkä lukuun ottamatta huomista maailman aids-päivää. josta siitäkään en kyl oo nähny yhtään mainosta.

ja oon muuten ihan samaa mieltä sun kans tosta 'älä osta mitään' -päivästä. järkevämpi vaihtoehto ois varmaan 'osta vaan tarpeellisia ja laadukkaita tuotteita' -vuosikymmen. jota vois sit tarpeen mukaan aina jatkaa.

Andy kirjoitti...

Haa, mä kuulin kyllä asiasta jopa tänne asti, monestakin tahosta.. Mutta samapa tuo tosiaan, kun en kerta noista tempauksista niin innostu. Pysyvämpi järkevyys on se, mitä kannattaa kannattaa. ;)