maanantai 16. marraskuuta 2009

Tutkimusta ja "tutkimusta"

Mulla on täällä tekeillä kaksi isompaa tutkimuskokonaisuutta, joitten kimpussa puuhastelen. Muutama viikko sitten mulla oli kaikki suunnitelmat ja aikataulut valmiina toisen projektin etenemiseen, ja esitinkin asiani sitten viikkopalaverissa. Tässä vaiheessa pomo sitten ehdotti, että muokataan koelaitteistoa kuitenkin ensin, niin saadaan jatkossa enemmän tuloksia lyhyemmässä ajassa ja vieläpä halvemmalla. Ehdotushan oli siis kerrassaan hyvä, sen vaan olis voinut esittää esim. pari kuukautta aiemmin. Mulla ois hyvin ollut alkusyksystä aikaa kehitellä laitteistoa niin, että se olis ollut valmiina käyttöön ajallaan. Mutta ei. Nyt sitten odotellaan työpajalta aina viikon verran yhtä osaa kerrallaan, testataan prototyyppiä ja odotetaan taas viikko seuraavaa kehitysversiota. Tämän aamuisessa palaverissa justiinsa totesin, että turha odottaa näiden kokeiden käynnistyvän ennen joulua; että tehdääs jotain muuta tällä välin.

Tästä saankin oivan aasinsillan päivän uutistarjontaan. Lehdessä kirjotettiin meinaan terveydenhoidon uudistusta vastustavien tahojen keräävän rahaa n. 50000 dollaria palkatakseen "arvostetun ekonomistin" tutkimaan uudistuksen vaikutuksia työllisyyteen ja talouteen. Kaikki kunnossa tähän saakka. Mutta kun virallinen suunnitelma on julkaista tulokset avoimena kirjeenä, johon kerätään sitten satojen muiden ekonomistien allekirjoitukset. Ja tätä kirjettä käytettäisiin puolestaan apuna laadittaessa uudistusta vastustavia mainos- ja lobbauskampanjoita. Minä voisin joutessani olla tuo arvostettu ekonomisti, kun tuloksetkin on selvästi tiedossa etukäteen. Rahat voisin sitten käyttää vaikka joululahjoihin. Saako kannatusta?

4 kommenttia:

Olli kirjoitti...

Obaman ajama terveydenhuoltouudistus saa kyllä kannatusta, vaikkei mikään uudistus täydellinen tietenkään pyrikään olemaan. On kuitenkin erinomaista, jos USAn köyhätkin saisivat itselleen säällisen ja lain turvaaman terveydenhuollon.
Mitä se sanonta "Suutari pysyköön lestissään" oikein tarkoittikaan? Helppoa rahaa ei ole ja uurastukset yleensä palkitaan - ellei rahalla niin sitten muussa muodossa kuten voimistuvana itsetuntona ja parantuneena sosiaaliminänä. Suositan toistaiseksi jatkamista tieteen saralla jota varten olette sinne menneet.

Ville kirjoitti...

olli: Täällä terveydenhuoltouudistus on toistuvasti hirmuisen polemiikin aiheena, varsinkin kun ratkaisun hetket alkaa lähestyä. Republikaanit tuntuu vastustavan ihan periaatteesta, mutta ei kaikki demokraatitkaan tosiaankaan hihku innosta. Näille suurin mörkö tuntuu olevan meille niin tuttu ja turvallinen julkinen terveydenhuolto. Täällä moiset ajatukset leimataan sosialismiksi, joka taas on kirosana pahimmasta päästä.

Kai mä sitten vaan pitäydyn omien tutkimusten parissa.

marketta kirjoitti...

Uskon, että harmittaa, mutta eivätkös ne väitä että vaikeudet on tehty voitettaviksi. Mutta aika on rajallinen luonnonvara, sille ei mahda mitään.

Ville kirjoitti...

marketta: Pahin harmitus alkaa mennä jo ohi. Bioreaktorin paloja odotellessa täytyy vaan keskittyä muihin tehtäviin.