keskiviikko 12. elokuuta 2009

Hullu maailma

Tässä kulttuurissa on kyllä oikeasti jotain outoa. Ensin se 14-vuotias joka ampui siskopuolta unen takia, tänään 13-vuotias puukotti isoisäpuolensa kun ei saanut maitoa muroihin. En minä muista tällaisia uutisia lukeneeni Turun Sanomista tai Hesarista. Onko tää nyt jotain kotinostalgiaa, vai eikö teini-ikäisten väkivaltarikokset oikeasti ole ihan näin yleisiä Suomessa?

Joo, tosiaan, olivat laittamassa muroja, 13-vuotias tyttö ja hänen 48-vuotias isoisäpuolensa, yhdessä tämän tyttären ja tyttärentyttären kanssa. Kun tuli maidon lisäämisen aika, isoisä sanoi (ilmeisesti vähän ikävään sävyyn), että typy saa maitoa vasta sitten kun tyttärentytär on saanut oman maitonsa. Tästä teini suivaantui ja alkoi äänekkäästi kiroilemaan ja solvaamaan miestä, joka kaatoi lopun maidon kostoksi viemäriin. Ja sitten tyttö puukotti sitä kaulaan. Uhosi vielä naapureilleen että ei häntä yhtään haittaa mennä tästä vankilaan, oli kuulemma sen arvoista.

Veikkaan että Suomessa vastaava tapaus olisi kaikkien lehtien etusivun uutinen, täällä pääsi sivun 4 pikku-uutisten joukkoon. Pitäiskin joskus kerätä yhden päivän lehdestä kaikki vastaavat, niin voisin demonstroida että kuinka mieltä ylentävää se lehden lukeminen oikeasti voikaan olla. Saattais vaan tulla mailin mittainen kirjoitus...

4 kommenttia:

Sirpa kirjoitti...

ehken sittenkään ole ihan turhaa nipottanut elokuvien ikärajoissa.... tai pleikkaripelien....

Andy kirjoitti...

Tostahan nyt on väännetty aina, mutta en mä kyllä edelleenkään usko että ne pelit ja leffat yksinään saa päässä naksahtamaan. Toki ikärajat kannattaa pitää mielessä, mutta vanhempien vastuuta mä taas kuulutan moraalikäsitysten ja muiden opettamisessa. Ei terve lapsi pelaamisen tai leffojen takia ala ketään oikeasti mättämään, kyllä siinä silloin on muutakin taustalla.

mama kirjoitti...

kylhän näitä täälläkin, just yks päivä 15-vuotias puukotti kotkalaises puistos 17-vuotiaan kuoliaaks...

kyl mäkin peräänkuulutan kasvatusvastuuta ja tietty nuorten mielenterveyspalvelujen saatavuuden lisäämistä eksponentiaalisesti. paljon se auttaa, vaik perhe ja tyyppi ite tiedostais ongelmat, jos mistään ei saa apuu.

Andy kirjoitti...

Kyllähän näitä kai kaikkialla, muttei sentään melkein päivittäin? Ja toi on ihan totta mitä sanoit, mutta mä oon kyllä myös sitä mieltä, että liian harvoin vanhemmat tiedostaa ongelman. Paljon se auttaa vaikka apua oliskin saatavilla, jos lapsen ongelmia ei yhtään huomioida niin että sille sitä hankittais...

Toinen ilmiö mikä on täällä pelottavan yleinen ja minkä kanssa katsoisin taas vanhempien suuntaan on pennut jotka aseella leikkiessään ampuu vahingossa itseään tai jotain toista. Jos se ase on pakko olla, niin kyllä mä ainakin pitäisin huolen että ammukset on erillään, eikä lapset pääse niihin kumpaankaan käsiksi. Ja jos sen nyt on ihan pakko olla ladattu, niin pitäisin huolen että ne lapset ymmärtää miten se toimii ja että sen kanssa EI leikitä.