sunnuntai 16. elokuuta 2009

Yllärikäänne

Ei oikein jaksettu tänään inspiroitua mistään erikoisesta, niin päädyttiin sitten tänäänkin elokuviin ja katsottiin A Perfect Getaway. Leffa sinänsä oli aika kohtuullisen hyvä, joskin sen ensimmäiset kaksi kolmasosaa oli selkeästi vahvemmat kuin viimeinen kolmannes. Lisäksi elokuvan sisäinen logiikka pettää aika pahasti paikoitellen, kun asiaa ajattelee jälkikäteen. Mutta minä oon siitä erikoinen yleisö, että niin kauan kuin muistan oon aina korjannut elokuvia päässäni. Jos elokuva on periaatteessa minusta hyvä, oon valmis antamaan ihan tosi paljon anteeksi, kunhan pystyn fiksaamaan ongelmakohdat pääni sisällä parhain päin. Ja niin minä toimin tuonkin kanssa, mitä niihin sisäisen logiikan ongelmiin tulee. Niin kauan kuin tiedän missä vika on ja näen miten sen olisi voinut korjata ja tehdä paremmin, olen taipuvainen hyväksymään huomattavasti enemmän epäkohtia kuin kaverit keskimäärin.

Sen sijaan tämä elokuva oli aivan malliesimerkki siitä, miten nykyajan trailerit ei vaan osaa (eilinen District 9 oli tosiaan loistava poikkeus). Meidän tästä leffasta aiemmin näkemät trailerit nimittäin julistivat kuinka elokuvan yllättävä ja shokeeraava juonenkäänne on niin uskomaton, että katsojat puhuvat siitä vielä monta päivää. Jaa. No, elokuvaa oli mennyt ehkä noin vartti, kun minä tiesin mikä sen shokkikäänne tulisi olemaan. Suureksi osaksi juuri sen takia, että tiesin että siinä sellainen ylipäänsä on. Mikä järki noista yllätyksistä on kertoa, kysyn vaan? Jos siitä tietää etukäteen, sitä osaa odottaa. Ja jos sitä osaa odottaa, sen osaa vähintään yhdeksän kertaa kymmenestä arvata etukäteen. Jos vaan pitäisitte suunne kiinni mistään shokeeraavista juonenkäänteistä, voisi joku joskus ehkä pienesti jopa onnistua tulemaan puun takaa. Toisin kuin vaikkapa Kuudennessa aistissa, mikä nyt on ehkä maailman ei-yllätyksellisin leffa ikinä. Oon kyllä kuullut että hirmu moni olisi yllättynyt, mutta mä epäilen että ne tyypit on nukahtanut kesken. Ei niitä alleviivauksia olisi muuten voinut missata, ei sitten millään...

10 kommenttia:

rauni kirjoitti...

Te olette kyllä elokuvien suurkuluttajia, joko ne on huomannut antaa teille jotain bonusta siitä :)
Me katsottiin telkkaria, kun Bolt teki uuden 100 metrin maailmanennätyksen. Kaveri piti shouta yllä ennen lähtöä ja lähes leikitellen juoksi mahtavan ajan.
USA;n kaveri ei ollenkaan pitänyt tilanteesta, mutta minkäs teet, kun toinen vaan on nopeampi.

mama kirjoitti...

nyt ku taas leffoist puhutaan (*g*), ni voisinki lyhyesti palata aiempaan keskusteluun romanttisist komedioist. kattelin meinaan pitkäst aikaa hitchcockin linnut ku se tuli telkusta ja sehän on malliesimerkki siitä, miten leffa alkaa ihan puhtaana rom.komina ja sit yllättäen muuttuuki kauhuks, ku tähti "joutuu keskelle lintuarmeijojen kostonhimoista raivoa" (tää on hei leffan esittelytekstistä suoraan, ei tartte nauraa siä!) 8-)

lisää interaktiivisuutta leffateattereihin: jokaselle painonappi, josta voi leffan edetes äänestää, et mihin tyylisuuntaan seuraavaks mennään. tulis meinaan jännii yhdistelmii!

Andy kirjoitti...

rauni: Ainahan me on paljon leffoja katsottu, se on kivaa. Ja on meillä se kanta-asiakaskortti, niin pian saadaan yksi ilmainen leffalippu! :)

mama: No ei nyt *piip*issä. Pois vaan keskivertokatsojilta sekin valta mitä niillä jo on koeyleisöjen muodossa. Sit nähdään kuka oikeasti osaa tehdä elokuvia; ei kaikki vaan voi olla hitchcockeja...

helka kirjoitti...

Kattokaa Martyrs (tosin ranskalainen - löytyyköhän siellä sellasia). Yllätyin, miten pidin siitä. Älkääkä jättäkö kesken.
Paitsi jos ei tykkää kauhusta.

h. kirjoitti...

Ainiin, ei kantsi lukee tosta mitään etukäteen. Saattaa pilata tunnelmaa.

Andy kirjoitti...

Nää ei kauheasti tykkää sellaisista kun vaatii tekstityksen... ;) Mä en muuten ymmärrä ihmisiä jotka lähtee kesken leffasta pois. Ei niin huonoa olekaan etteikö loppuun kestäisi, jos lipuista on maksanut ja kaikkea.

Ps. Ville ei oikein tykkää kauhuleffoista, mutta mä voin perehtyä josko tuollainen löytyisi.

helka kirjoitti...

Viimeistään sit joskus Suomessa, muistatko vielä, tää paikka täällä idässä... tai lännessä...? Kumpaakohan kautta on pidempi matka.:)

Andy kirjoitti...

Kai se on täältä katsottuna idässä ennemmin. Ainakin kaikki lennot on sitä kautta. :)

Lilli kirjoitti...

Tuli mieleen tuosta leffasta kesken lähtemisestä. Olin perjantaina katsomassa Public Enemies ja mun edessä olevalta riviltä lähti 5 ihmistä pois n. 40min ennen leffan loppua. Pois lähtiessään he sanoi kavereilleen, että meidän täytyy nyt mennä, kun alkaa joku (en kuullu mikä). Mut mitä järkee mennä leffaan ollenkaan, jos jo etukäteen tietää, että sieltä joutuu lähtemään aiemmin pois? En tajua.

Mulla on myös poskiontelotulehdus.

Andy kirjoitti...

Paranemisia! Mut joo, aika älytöntä. Jos on täysin mahdotonta mennä johonkin toiseen näytökseen, jäisin mieluummin menemättä kuin missaisin tarkoituksella viimeiset 40 minsaa...