perjantai 7. elokuuta 2009

Uusi tuomari

Senaatti äänesti eilen uuden tuomarin Korkeimpaan oikeuteen. Valtavasti kohua herättänyt Sonia Sotomayor on KO:n sadasyhdestoista tuomari, kolmas nainen, ja ensimmäinen latinalaisamerikkalainen. Missään vaiheessa ei kukaan ole oikeasti epäillyt etteikö Obaman ensimmäinen nimeäminen menisi läpi, mutta kyllä siitä kunnon kädenvääntö silti saatiin aikaan. Eniten huomiota on saanut hänen esittämänsä lausunto siitä, että hänen elämänkokemuksellaan varustettu viisas latina (siis naispuolinen) pystyisi monissa tilanteissa tekemään mahdollisesti paremman päätöksen kuin valkoinen mies, jolta vastaavat kokemukset puuttuu. Arvatkaa retosteltiinko tällä?

Aika paljon huomiota on saanut myös joidenkin republikaanien kovat lausunnot naisesta. Kun kerran on jo tiedossa että äänet riittävät selkeästi läpimenoon, kannattaako sitä oman veneen pohjaa oikeasti niin suurella innolla porata? Latinalaisamerikkalaiset ovat vaikutusvaltainen äänestäjäryhmä kun taas seuraavan kerran otetaan vaaleilla toisista mittaa, eivätkä he varmasti kovin herkästi unohda paikoittain hyvinkin kipakoita arviointeja Sotomayorin pätevyydestä.

Mut tosiaan, läpihän tuo kumminkin meni, ja hyvä niin. Ja siellähän muuten pysyy myös, sillä Korkeimman oikeuden paikat ovat elinikäisiä. Systeemin järkevyydestähän voi olla montaa mieltä, eikä ihan kaikki ole nykyjärjestelmän kannalla. Jos tuomari itse ei halua paikastaan luopua, saa hän siellä istua täysin riippumatta mahdollisista iän mukanaan tuomista ongelmista. Ja koska Korkeimman oikeuden sana nyt on aika pitkälti se viimeinen laki, eikö olisi kohtuullista jos voisi vähän valvoa että kuka niitä sanoja pääsee määrittämään? Siis vielä senkin jälkeen kun kaverit on hirmu suurella vaivalla paikoilleen nimetty? Mää vaan välillä vähän ihmettelen.

2 kommenttia:

mama kirjoitti...

niin no, monil republikaaneil on vissiin viäkin vaikee tajuta, et amerikas on *gasp* muitakin ku pelkkii waspeja.

ja jos tuomari on kerran todettu päteväks korkeimpaan oikeuteen, ni ohan se ihan selvää, et ei esmes seniiliys muuta asiaa mikskään. ...ite asias se selittäis aikas montakin niitten päätöstä. *g*

Andy kirjoitti...

Ei, kyllä ne sen tajuaa. Se mitä ne ei tajua on se, että ne muutkin saa nykyään äänestää...