tiistai 8. syyskuuta 2009

Muovitehdas tekeillä

Meillä alkaa töissä tällä viikolla aikamoinen suururakka. Meidän pitäisi tuottaa yhteistyökumppaneille, ja vähän itsellekin, kymmenen kiloa muovimateriaalia tulevia kokeita varten. Labran mittakaavassa tavaraa syntyy kuitenkin vain neljänneskilon erissä ja yhden satsin valmistaminen kestää neljä päivää. Pikaisella laskutoimituksella homma vaatii siis hulppeat 160 työpäivää. Tuotannon maksimoimiseksi muovia aletaankin syntetisoimaan kahdessa samanaikaisessa erässä ja työhön on valjastettu kaikki liikenevät kädet, minä mukaan lukien. Tälläkin tahdilla työ kestää parikymmentä viikkoa, edellyttäen että kaikki menee putkeen. Hommaa ei tosin yhtään auta se, että muovin raaka-ainetta on rajoitetusti saatavilla. Sitä tarvitaan yhteensä 20 kiloa, kun me juuri saatiin sitä neljän kilon erä reilun kahden kuukauden odotuksen jälkeen. Sillä ei päästä kuin vasta vähän alkuun. Saas nähä kuin käy.

Alunperin muovitehtailun piti alkaa tänään. Hommaa jouduttiin kuitenkin siirtämään loppuviikolle, kun valmistusprosessin seurantaan tarvittava mittalaite on rikki ja varaosaa odotellaan. Tämä tietää vuorostaan viikonlopputöitä joillekin tutkijoille; onneksi ei kuitenkaan minulle, jolle muovin valmistus on vain sivuprojekti.

5 kommenttia:

marketta kirjoitti...

Nyt on kyllä ihan pakko udella mistä ihmeen muovista oikein on kyse? Onko sikalehmä viimeinkin valmisteilla vai mihin sitä oikein aiotaan käyttää kun valmistaminenkin kestää kuukausitolkulla ? Kerro ihmeessä, ellei kyseessä ole ammattisalaisuus.
Matka New Orleansiin kuulosti sangen mukavalta - kuinka pitkä tuo välimatka on? Taisitte kertoa sen jossain kohtaa, mutta en nyt muista.

Ville kirjoitti...

Kyse on elimistössä hajoavasta implanttimateriaalista, nimeltään PPF, jota täällä on tutkittu jo vuosikausia. Ei siis olla keksimässä mitään uutta, mutta nyt on tekeillä iso koesarja lampailla, joten materiaalia tarvitaan aikamoisia määriä.

New Orleansiin on matkaa noin 350 mailia eli kuutisen tuntia autolla.

Ville kirjoitti...

Tarkennuksena vielä edelliseen, että tuo ajoaika on varsin optimistinen arvio. Mennessä meillä meni noin kahdeksan tuntia kun lähtöpäässä oli ruuhkaa ja matkalla piti jotain syödäkin.

marketta kirjoitti...

Ja minä kuvittelin, että implanttien on tarkoitus pysyä siellä minne ne on asetettu. Mitä tämä siis merkitsee, että ne ottavat ja hajoavat kesken kaiken?

Ville kirjoitti...

Implanttien on tarkoitus liueta elimistöön sitten kun ne on tehnyt tehtävänsä. Eli implantin pitäisi korvautua paranevalla luulla. Esim. vaurioituneet hampaat ei parane/uudistu, joten siihen tarkoitukseen tämä materiaali ei sovi.