torstai 24. syyskuuta 2009

Kuvia tulevaisuudesta

Syksyllä televisiokanavat marssittavat ruutuun uuden uljaan ohjelmistonsa ja näitä jännittäviä aikoja eletään ihan parhaillaan. Ruutuun palaa iso joukko vanhoja suosikkeja uusien tuotantokausien voimin, kuten tosi-tv:n aatelia edustavat Survivor ja Amazing Race. Niiden lisäksi syksy tarjoaa ihan tuoretta tuotantoa uutuussarjojen muodossa. Ja sit on niitä uutuuksia, jotka on vähemmän tuoreita ja enemmän mikrossa lämmitettyjä. Beverly Hills 90210:n uudesta versiosta, katu-uskottavammin (hah!) ja pelkistetymmin nimetystä 90210:sta alkaa jo toinen kausi, kun taas sen "sisarsarja" Melrose Placen uusiolämmitys aloitti juuri ekan kautensa. Marraskuussa alkaa pyhäinhäväistys nimeltä V, jonka alkuperäisversio on muistini mukaan ainoa ohjelma joka on aiheuttanut mulle pienenä painajaisia. Uteliaisuus pakottanee meidät kuitenkin vilkaisemaan että millaista jälkeä ovat saaneet aikaan. Ehkä.

Syksyn uutuuksista isointa kohua etukäteen aiheuttanut ja ehdottomasti kaikista kiinnostavimmalta vaikuttava FlashForward puolestaan alkoi tänään. Sarjan premissi on erijännä: kaikki maapallon ihmiset menettivät tajuntansa täsmälleen samaan aikaan kahden minuutin ja seitsemäntoista sekunnin ajaksi. Tänä aikana valtaosa heistä näki välähdyksen omasta tulevaisuudestaan, noin puoli vuotta ajassa eteenpäin. Joseph Fiennesin esittämä FBI-agentti näki itsensä tutkimassa tapahtumaa, jonka ansiosta hän päätyi johtamaan tutkimuksia. Erinomaisen mielenkiintoista. Sen lisäksi että sarjassa pyritään selvittämään mikä, tai kuka, ilmiön aiheutti, pohditaan myös tulevaisuutensa näkemisen vaikutuksia. Tarkoittaako tämä, että tulevaisuus on ennalta määrätty? Jos tietää missä on puolen vuoden päästä, toteuttaako tulevaisuutta tiedostamatta omilla valinnoilla, vai toteutuuko se väistämättä? Jos näkee tulevaisuutensa, voiko muuttaa sitä, vai vievätkö juuri muutokset kohti nähtyä tulevaisuutta? Entäpä ne ihmiset, jotka eivät nähneet mitään?

Sarjaa on jo etukäteen verrattu hittisarja Lostiin, eikä vertaukset ihan tuulesta temmattuja ole. Ekassa jaksossa oli selkeästi havaittavissa samankaltaista jännitettä ja ennalta-arvaamattomuutta, mitä Lostkin edusti silloin alkuaikoinaan, kun se vielä oli hyvä. Näyttelijälistalta löytyy myös samoja nimiä, parin jakson päästä mm. Dominic Monaghan ilmestyy kuvioihin. Pilotin perusteella ei voi vielä muodostaa kauhean tarkkaa mielipidettä, mutta kiinnostuksen se ehdottomasti herätti. Tätä me jäädään varppina katsomaan. Mä pidän erityisesti siitä, miten sarja ei ilmiselvästikään ole vain toimintadraama, vaan siinä seurataan myös sitä miten eri ihmiset erilaisia tulevaisuudenkuviaan käsittelevät. Kuten yksi hahmoista ekassa jaksossa totesi toiselle, vähemmän miellyttävän tulevaisuuden nähneelle ystävälleen, "Sinä pelkäät että näkemäsi tulevaisuus toteutuu. Minä pelkään että se ei toteudu."

Ei kommentteja: