keskiviikko 9. syyskuuta 2009

Työryhmän lausunto

Aikaisemminkin täällä mainittu NASA:n tulevaisuutta ja rahoitusta pohtinut työryhmä on antanut lausuntonsa, eikä lopputulos juuri yllätä. Ilman lisärahoitusta NASA ei tällä hetkellä kykene saavuttamaan niitä tavotteita joita sille on asetettu. Työryhmän arvion mukaan 3 miljardin dollarin korotus vuosibudjettiin riittäisi, mutta irtoaako tuollainen summa nykyisessä taloustilanteessa onkin ihan eri asia. Asia jakaa kongressissa mielipiteitä, mutta jako ei mene puoluerajan mukaisesti. Siispä koko homma on täysin auki, eikä presidentti Obamakaan ole vielä ilmaissut kantaansa.

Jos rahaa ei liikene, NASA:lla ei juuri vaihtoehtoja ole. Avaruussukkulaohjelmaa todennäköisesti jatketaan noin puolella vuodella, kuten myös osallistumista kansainvälisen avaruusaseman toimintaan. Mutta esimerkiksi kuuhun ei ole mitään asiaa noin kahteenkymmeneen vuoteen, kaukaisemmista määränpäistä puhumattakaan. Jos taas kaivatut rahat myönnetään, NASA voi alkaa täydellä teholla kehittämään uusia Ares-rakettejaan ja potkimaan Constellation ohjelmaa eteenpäin.

Tulevat käänteet kiinnostavat ihmisiä etenkin täällä Houstonissa, joka kuitenkin on kiistatta NASA:n varsinainen koti ja jos NASA:lla menee huonosti, näkyy se myös Houstonin tilanteessa. Jäämme siis mielenkiinnolla odottamaan millaisia päätöksiä hallinnossa tehdään, mutta ei liene kenellekään enää mikään yllätys, että minä kannatan voimakkaasti NASA:n budjetin kasvattamista. Eikä kyse ole edes pelkästään avaruuden valloittamisesta, vaan yleisestä tieteen viemisestä eteenpäin.

6 kommenttia:

marketta kirjoitti...

Maikkarin uutisissa kerrottiin, että suomalaista sukujuurta oleva astronautti Timothy Kopra on palailemassa maan pinnalle, ja Suomi aikoo lahjoittaa hänelle mitäpä muuta kuin saunan. Sivubisneksenä aikovat pyrkiä avaruusaluksiin rakennettaville saunamarkkinoille. Mitään ongelmaa ei sinä ole, jota suomalainen insinööri ei osaisi ratkaista, kuulema.

Andy kirjoitti...

Jep, avaruussukkula Discovery on parhaillaan reissussa kansainvälisellä avaruusasemalla ja tehtävään kuului mm. miehistönvaihdos. Astronautti Nicole Stott jäi asemalle ja Kopra tulee takaisin vajaan kahden kuukauden jälkeen. Sitä en tiedä kuinka paljon kaipaavat asemalle saunamahdollisuutta, mutta olishan se nyt aika hupaisaa jos siellä sellainen olisi... ;)

sirpa kirjoitti...

Meillä on nyt ehkä tulevan matkamme vuoksi Eelis innostunut kaikesta mikä liittyy Nasaan ja kuuhun ja raketteihin.. meni monta iltaa kun luettiin kirjastosta lainaamaamme tietokirjaa kuusta ... ohitin kaikki fantasiat mitä kuuhun liittyy ja pääasia oli Apollon matkasta tarkasti dokumentoidut osat.. Että tällaisia iltasatuja meillä.

Andy kirjoitti...

Hyvä hyvä, onhan kyseessä äärettömän mielenkiintoinen aihe. Luulenpa että Emppu saattaa pikkuisen innostua NASA:sta.. ;)

sirpa kirjoitti...

Joo hei, toissapäivänä hän halusi ehdottomasti katsoa elokuvan Apollo 13, vaikka ikäraja ei olisi sallinut.. katsottiin silti.

Andy kirjoitti...

Se on hyvä elokuva. Luin itse just sen kirjan uudestaan, se on kanssa ihan tosi mielenkiintoinen.