keskiviikko 30. syyskuuta 2009

Luennolla

Leikittiin tänään Villen kanssa opiskelijoita ja käytiin istumassa yhdellä luennolla. School of Engineering -laitoksella oli meinaan sen verran mielenkiintoinen vieraileva luennoitsija, että tätä on odotettu jo monta päivää. Kaikille vapaata luentoa oli nimittäin pitämässä astronautti Michael Massimino (kuvan vasemmassa reunassa), joka kertoi aiemmin tänä vuonna suoritetusta Hubble-teleskoopin korjauksesta.Avaruussukkula Atlantis oli matkallaan 11. - 24. toukokuuta ja suoritti tehtävänsä menestyksekkäästi, eli vaihtoi Hubbleen muutamia osia. Tämä oli viimeinen kerta kun Hubblea korjailtiin ja nyt NASA aikoo saada siitä kaiken irti niin kauan kuin mahdollista. Massimino näyttikin esityksessään pari esimerkkiä siitä, millaista materiaalia Hubble meille tarjoaa. Aika uskomatonta.
Tunnin mittainen luento oli kyllä ehkä mielenkiintoisin mitä olen minkään yliopiston auditoriossa kuullut. Mies kertoi niin lennon teknisestä puolesta kuin miehistön harjoittelujaksosta ja henkisestä hyvinvoinnista. Mukaan mahtui myös iso liuta ajoittain hupaisiakin tarinoita, kuten vaikkapa siitä, kuka olikaan viimeinen astronautti joka sai kunnian koskettaa Hubblea... Luento oli tosiaan kaikille vapaa, joten mua vähän ihmetytti että auditorioon jäi ihan reilusti tyhjiä paikkoja. Mä en ainakaan olis jättänyt tätä väliin mistään hinnasta.
Kuvat on muuten samoja, mitä Massimino näytti esityksessään, vaikka kävinkin ne penkomassa ekan NASA:lta ja kaksi muuta HubbleSiten Galleriasta. Jos sattuu kaipaamaan lisää mielettömiä ja kerrassaan hengen salpaavia kuvia, kannattaa klikata tätä linkkiä. Sieltä nimittäin löytyy HubbleSiten diashow, jota minä ainakin jaksan tuijottaa suunnilleen loputtomiin.

11 kommenttia:

Olli kirjoitti...

Oma maailmankaikkeutemme on todella uskomattoman upea. Teemalta tuli hiljan erinomainen ohjelma mustista aukoista ja niistä virtaavista suunnattomista energiamääristä, joista osa ohjautuu meille tuntemattomiin maailmankaikkeuksiin. Oli myös havainnekuvat galaksien yhteensulautumisesta, supernovista jne. Nuo Hubblen ja uusimpien teleskooppien (sekä maan pinnalla että avaruudessa olevien) kuvasadot ovat kertakaikkiaan mykistäviä.
Havaintohorisontin laajentaminen uusille uteliaisuuden alueille on tosi virkistävää.
t. Olli

Bisquits kirjoitti...

Mielenkiintoista, tämä liippaa nimittäin todella läheltä omaa työtäni. ;-)

Sirpa kirjoitti...

Mä en voi käsittää miten paljon siellä on kaikkea tarjolla ilmaiseksi. Täällä kaikesta revitään pääsymaksu.
Mutta Wau... en muuta osaa sanoa.
Mielenkiintoista tosiaan

rauni kirjoitti...

Ompa muuten mahtavia kuvia. Harmi etten tullut katsoneeksi tv-ohjelmia tarkemmin, olisin laittanut sen Teeman ohjelman talteen paremmalla ajalla katsoakseni. Toistaiseksi kun tuo työ haittaa vielä harrastuksiaSiinä suhteessa olen Empun kanssa samoilla linjoilla, että avaruus on suuri ja mielenkiintoinen sekä ihmeitä täynnä.

Andy kirjoitti...

Olli: Ne on sekä uskomattoman kauniita että äärettömän kiehtovia. :)

Bisquits: Oih, saisinpa mäkin sellaisen työn missä nää jutut liippais läheltä... Palkkaiskohan NASA mut..? ;)

Sirpa: Niinpä! Tosin tää luento oli vaan yliopiston sisäinen, mutta Ville onneksi saa tiedon niistäkin. :)

rauni: Onhan se. Aika uskomattomia juttuja sieltä vaan löytyy. :)

helka kirjoitti...

Miten noi ukot tossa ekassa kuvassa voi seistä kuun (?) pinnalla ilman kypärää?

Andy kirjoitti...

Niinpä. Ja on kyllä ollut kamerassa melkoinen objektiivi kun on noi galaksit ja ton Hubblenkin saanut tohon vielä tolleen sommiteltua näkyviin.. ;)

helka kirjoitti...

Heh!:)

Andy kirjoitti...

;)

mama kirjoitti...

ennen ku mä luin tän jutun, mä olin vielä ihan täpinöissäni viikon takaisesta reissusta halikon vesitornin katolle, jossa näki tähtikaukoputkella jupiterin, uranuksen, neptunuksen ja kuun. ...arvaa lässähtikö? *mutinaa* 8-)

Andy kirjoitti...

Ei ole mun mielestä mitään syytä, toikin kuulostaa sen verran hienolta! *kade*