maanantai 1. kesäkuuta 2009

Hurrikaaneja

Kesäkuun myötä alkoi myös virallinen hurrikaanikausi joka jatkuu aina marraskuun loppuun asti, elokuun lopun ja syyskuun ollessa potentiaalisinta hurrikaaniaikaa. Eilisessä lehdessä olikin monta juttua siitä, miten hurrikaaneihin tulisi varautua ja mitä sitten tehdään jos sellainen iskee. Tästä kaudesta ennustetaan kuitenkin hieman helpompaa kuin edellisestä, jolloin esiintyi 16 nimettyä hurrikaania. Näistä Ike oli tuhoisin ja jälkiä korjaillaan edelleen, melkein vuotta myöhemmin. Tämän vuoden ennuste on korkeintaan 14 nimettyä hurrikaania.

Hurrikaanit luokitellaan 5-portaisella asteikolla, joka ei ilmeisestikään kerro tavalliselle tallaajalle mitään hyödyllistä. Ike nimittäin oli luokkaa 2. Tosin nyt luokitteluperusteita ollaan ilmeisesti rukkaamassa, suuresti koska Ikeä ei otettu vakavasti ajoissa, johtuen sen alhaisesta luokituksesta. Saas nähdä millaisia myrskyjä nähdään tänä vuonna. Tosin yhdyn yleiseen toiveeseen että päästäisiin helpommalla kuin vuosi sitten.

Kaikki nämä artikkelit luettuamme alkoi hermostuneisuustaso olla aika korkealla. Siksipä olikin huojentavaa huomata, että emme taida asua kovin riskialttiilla alueella. Lehdessä oli nimittäin ohjeet kaikkien riskialueiden evakuointikohteista ja -reiteistä, ja meidän postinumeroalue on ilmeisesti riittävän kaukana merestä, koska meidän ei oleteta tarvitsevan evakuointia. Hieno homma.

Sinänsä tuhoisat hurrikaanit ovat viime vuosina lisääntyneet. Ennen Ikeä huomattavaa tuhoa tekivät Katrina New Orleansissa ja Rita Texasin ja Louisianan rajalla, molemmat vuonna 2005. "Vanhoina hyvinä aikoina" näin tuhoisten myrskyjen väli saattoi olla useampi kymmenen vuotta, ja nyt se on kutistunut kolmeen. Toivottavasti on ainakin sen kolme Ikestä eteenpäinkin, ettei käy kalpaten.

En muuten jaksanut tutkia mitään tilastoja sen tarkemmin, vaan kaikki perustuu siihen mitä eilisestä lehdestä ja vanhoista uutisista muistan. Korjatkaa vapaasti, jos joku meni ihan pieleen...

5 kommenttia:

rauni kirjoitti...

Olkaa varovaisia niiden hurrikanien suhteen. Mutta piti kysymäni miten siellä uutisoidaan tätä eilistä lentokoneen katoamistapausta.Ei me kuitenkaan laiteta sen takia jäihin sitä suunnitelmaa kyläreissusta.

Andy kirjoitti...

Varmaan aika samalla tavalla kuin muuallakin uutisoidaan. Nyt on kuulemma löytynyt osia, mutta ei ole vielä täyttä varmuutta että ne on juuri siitä koneesta. Tilastollisesti lentäminen on silti edelleen turvallisempaa kuin autoilu...

mama kirjoitti...

ookko ihan varma, et syy evakuoimisohjeiden puuttumiseen ei oo se, et teiän alueel asuu vaan semmosta porukkaa, jota kukaan ei haluu pelastaa?... 8-)

kukakohan noi hurrikaanit muuten saa nimetä? ja miten siihen hommaan mahtaa päästä? nimimerkillä 'tiberius on upee nimi hurrikaanil'!

Andy kirjoitti...

No mä mietin kyllä tota, mutta sitten tulin siihen tulokseen ettei se varmaan johdu siitä. Samaan postinumeroalueeseen kuuluu meinaan aika hienostoaluettakin. Tosin ne on koppavia eikä niistä varmaan tykkää kukaan. Hitto, nyt pitää uudelleen harkita tätä juttua...

Andy kirjoitti...

Jaa juu, ja T:llä alkaviin hurrikaaneihin päästään aika harvoin... Ja toi olis mahdollinenkin vaan joka toinen vuosi. Vaikka tokihan sääntöjä vois aina muuttaa, hyvää tarkoitusta varten.