sunnuntai 28. kesäkuuta 2009

Ylpeys

Eilen oli tosiaan mitä mukavin päivä. Ensin lekoteltiin auringossa uima-altaalla lukemassa muutamia ylläripaketista paljastuneita lehtiä, ja saatiinkin taas muutama tunti kulumaan oikein miellyttävästi. Ja jos Ville on hieman hidas oppimaan puhelimen mukana kuljettamisen tärkeyttä, on minun taas joskus vaikea muistaa että mukana kyllä kulkevan aurinkorasvan teho paranee selkeästi jos se pääsee iholle asti. Onneksi punotus oli illallakin varsin maltillista, ja meidän tosi hyvän hoitorasvan avulla aamulla kadonnut jo lähes kokonaan...

Eilen oli myös seksuaalivähemmistöjen Houston Pride tapahtuma, johon kuului koko päivän kestänyt festivaali, ja illalla paraati, jota mekin sitten lähdettiin seuraamaan. En ole ikinä Suomen (tai minkään muunkaan maan) Pride tapahtumia nähnyt, mutta täällä ainakin oli tunnelma katossa, ja juhlariemu tarttui vähän varautuneempaankin suomalaiseen.
Paraatikulkue oli varsin näyttävä, ja sen ohimarssi kestikin likemmäs kaksi tuntia.
Meidät yllätti se miten paljon järjestöjä ja yrityksiä oli mukana, omat paraatiyksikkönsä kulkueeseen oli lähettänyt mm. muutama pankki, kauppakeskus, useampi kirkollinen yhdistys, ja joitakin poliittisia organisaatioita (demokraatteja joo, republikaaneja ei). Myös moni yksittäinen poliittinen henkilö edusti vaalimainoksineen. Villen työpaikan, Rice Universityn edustus menee tässä.
Ihmiset olivat joka puolella niin iloisia ja hyväntuulisia, koko suvaitsevaisuuden ilmapiiri oli lähes käsinkosketeltava. Miksei aina voi olla niin? Kotiin tultiin joulukuusen näköisinä, koska paraatikulkue heitteli yleisölle helminauhoja. Minä olin hyvä koppaamaan, Ville ei niinkään, mutta kyllä sillekin niitä sentään kertyi.
Ja kaikki tämä tosiaan niin konservatiivisessa ja republikaanivoittoisessa Texasissa. Vaan toisaalta, vaikka osavaltio ei mm. homojen avioliittoja tunnustakaan, kerrottiin eilisessä lehdessä yllättävä tilasto vuoden 2000 väestölaskennasta. Niistä viidestä kaupungista joissa asuu eniten homoperheitä joilla on lapsia, kolme sijaitsee Texasissa. San Antonio jopa listan ykkösenä, ja meidän oma Houstonkin hienosti neljäntenä. En olisi muuten etukäteen uskonut.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Heips,

mitä isot edellä pienet perässä. Suomen pride-kulkueeseen osallistui uutisten mukaan tänä vuonna SAK ja tämän esimerkin toivotaan innostavan yhä vain lisää järjestöjä, yrityksiä ym. tahoja mukaan kulkueeseen. Pari vuosikymmentä niin ehkä mekin päästään täällä Suomessakin moiseen karnevaalihumuun ;)
-Laura-

Andy kirjoitti...

Se olis kyllä eri hienoa. Karnevaalihumu on hyvä asia.

mama kirjoitti...

joo, kyl sitä suomessakin osataan, hesan pride-kulkuees oli ollut ennätykselliset 4000 ihmistä! sitä se kaunis sää teettää. 8-) tosin mun kohalla se teetti kyl sen, et lautapelailu mökil houkutti enemmän ku 2 x 2 tunnin automatka ilman ilmastointia, joten en päässy tänä vuonna palloileen uutisiinkaan. hg:n lippu sen sijaan näkyi ilta-sanomien kuvassa, joten turkukin on edelleen turvallisesti kartalla.

suomalainen hlbti-väki (poliittisesti korrektista versiosta löytyy tosiaan nykysin myös toi i-kirjain) on muuten niinki ylpeetä ja reipasta väkee, ettei siihen riitä oman maan pridet lainkaan, vaan reissataan muidenkin maiden vastaavissa. tosin henk.koht. voisin kyseenalastaa maavalinnat, moskovan prideilla miliisit oli kopannu suomalaisen naisparin mukaan putkaleikkiin, ja riikan (riian?) prideilla oli ilmeisesti hg:n delegaatiokin väistelly lentävii pulloi... vertailussa rupee suomi näyttään ihan äärisuvaitsevaiselta. voi kun ihmiset ihan tosissaan lakkaisivat murehtimasta muitten sänkykamaripuuhia ja keskittyisivät enemmän vaan omiin asioihinsa.

mut mitäpä täs murehtiin, enää reilut 18 vuotta loafersiin!

Andy kirjoitti...

Ai jaa? Täällä meinaan on ihan vaan toi vanha tuttu glbt käytössä. Mut jep, täällä ei protestoijia näkynyt. Ja poliisit osallistui paraatiin, eikä vaan turvannut sitä...