maanantai 8. kesäkuuta 2009

Rahantuloa ei voi estää

Yksi meidän ihan suosikki mitä tulee matkamuistoihin, on ottaa talteen yhdet kappaleet vierailukohteen kaikista kolikoista. Euroalueella tätä iloa ei enää oikein ole, mutta kokoelmiin kuuluu jo esim. mallikappaleet niin jeneistä (Japani) kuin korunoistakin (Tsekki). Kolikot säilötään huolellisesti valokuva-albumiin yhdessä niitten matkakuvien kanssa, jotka on tuomittu riittävän hyviksi teettää.

Vuonna 1999 aloitettiin uusien neljännesdollarien sarja, tarkoituksena tehdä oma kolikko jokaiselle osavaltiolle. Kolikoiden "etupuoli" on sama kuin perinteisissä neljännesdollareissa, mutta "takapuolella" on jokaiselle osavaltiolle valittu oma ainutlaatuinen kuva ja teksti. Nämä osavaltioiden kolikot julkaistiin viiden kolikon vuositahdilla, siinä järjestyksessä kun osavaltiot ovat aikanaan liittyneet unioniin. Ja viime vuonna sarja tuli sitten täyteen ja viimeisetkin osavaltiokolikot kiertoon.

Ajateltiin sitten, kun kyllä näistä paikallisistakin kolikoista pitää matkamuistot aikanaan saada, että etsitään käsiimme ikioman Texasin osavaltion neljännesdollari, kun eihän me niitä kaikkia millään jakseta keräillä. Mutta sitten huomasin eräänä kauniina päivänä postin mukana jaetun mainoksen firmalta, joka myy keräilykolikoita. Ja jolla valmiin sarjan kunniaksi oli tarjous nimenomaan osavaltioiden neljännesdollareista. Kaikki 50 kerralla valmiina, ja tarjoushintaan sai vielä kansionkin kolikoille. Hetki me asiasta neuvoteltiin ja päätettiin sitten tarttua tilaisuuteen. Ja tänään ne tuli!Iltapuhteena askarreltiin kolikot kansioon paikalleen, ja siinä ne nyt on kaikki 50. Kuinka hauska muisto tämäkin tulee vielä olemaan. Toimii kätevästi myös hätävarana, jos tulee yllättävä rahapula...

2 kommenttia:

mama kirjoitti...

kolikkojen kerääminen on jännä juttu. mä keräsin joskus markka-aikana kaikki 1963 rahauudistuksen jälkeiset suomen kolikot semmoseen asianmukaseen keräilykansioon, mut pakko tunnustaa, et sen jälkeen ku sain kaikki (?) asianmukaset normi-kolikot (erikoisrahat makso vähän liikaa) kasaan, ni kiinnostus loppu siihen. en ees tiä mis se kansio nykyään on, eikä kyl paljoo kiinnostakkaan. mä oon huono harrastaja...

Andy kirjoitti...

Kyllä Villelläkin joku markka-kokoelma on. Mä en niinkään perusta varsinaisesta keräilemisestä, kunhan tykkään matkamuistoina, ja onhan jotain vanhoja yksittäisiä kolikoita kertynyt mullekin.