torstai 18. kesäkuuta 2009

Poliittista uutisointia

Niin mukavaa kuin onkin, että lehtitilaukseeni kuuluu puuttuvien päivien lehdistä elektroninen versio, mikään ei voita ihan oikeaa perinteistä sanomalehteä ja aamukahvia. Netissä lehti tulee selattua varsin pintapuolisesti läpi, mutta paperisen version parissa saa aikaa kulumaan nautinnollisen paljon.

Houston Chronicle on kyllä ilahduttavan poliittisesti puolueettoman oloinen aviisi, vaikka ilmestyykin varsin konservatiivisessa ja republikaanivoittoisessa osavaltiossa. Muutenkin on pakko tunnustaa, että jos en Yhdysvaltojen poliittisesta jakaumasta maantieteellisesti mitään tietäisi, en olisi vielä mistään huomannut että asun republikaaneja yleisesti äänestävässä paikassa. Olen esimerkiksi nähnyt yhden rekisterikilven jossa auton omistaja tunnustautuu republikaaniksi, mutta jo ainakin kolme tai neljä puskuritarraa joissa kannatetaan Obamaa '08.

Mutta lehdestä vielä, puolueeton journalismi ei todellakaan tarkoita Chroniclen tapauksessa sitä että poliittiset aiheet vaiettaisiin. Päinvastoin, he usein julkaisevat rinnakkain sekä konservatiivikirjoittajan että liberaalimmin ajattelevan kolumnistin tekstit, tarjoten lukijoilleen aidosti jotain ajateltavaa. Olikin mitä piristävintä huomata, ettei edes paikallisen lehden ollessa kyseessä tarvitse lukea pelkästään yksipuolisia näkemyksiä. Menisin jopa niin pitkälle, että väittäisin Chroniclen olevan varsin liberaalimyönteinen julkaisu.

8 kommenttia:

rauni kirjoitti...

Hyvää juhannusta!
Järjestäkää sinne omat juhannuspippalot, sytyttäkää altaalle vaikka kynttilästä "kokko"
ja grillatkaa vaikka vaahtokarkkeja.
Kylllä sieltä varmaan jotain hyvää juomaakin löytyy.
Iskäkin lähettä terkkuja.
Vaikuttaa muuten edistykselliseltä tuo teidän lehti.

Andy kirjoitti...

Katotaan mitä me keksitään. Lehti on oikein hyvä, ja niillä on ihan huippuhyvät poliittiset pilapiirrokset!

Helka kirjoitti...

Edistykselliseltä tosiaankin! Täällä meidän paikallinen lehti on niin selvästi oikeistolainen, että vasemmistokirjoittajien jutut jääkin usein julkaisematta...

Andy kirjoitti...

Mä kyllä pidän tästä eri näkökulmien julkaisusta rinnakkain. Se on aidosti puolueettomampaa kuin julkaista vaan neutraalia höttöä.

Helka kirjoitti...

Kyllä; ja mielenkiintoisempaa varmasti!

Andy kirjoitti...

Sitäkin. Valaisevaa nähdä myös se toinen puoli kun mitä mieltä itse on, etenkin jos se on fiksusti kirjoitettu.

mama kirjoitti...

kyl ton puolueettoman journalismin perusvaatimus on aikas lailla just se, et tuo tosiaan molempien puolien kannat esiin. tulee muuten aika hiton tylsä lehti, jos voi uutisoida vaan täysin epä-poliittisist asioist (onko semmosii?). henk.koht. kaipaisin tota kontrastoivaa (on se sana!) näkökulmaa enemmän tännekin päin maailmaa, mitenkäs muuten tämmönen sosiaaliseen työväkeen kuuluva yksilö voi vastustaa porvarillista riistoyhteiskuntaa, jos ei tiä et mitä ne herrat taas juonii? 8-)

Andy kirjoitti...

Ja tässä tyylissä on vielä extravirkistävää se, ettei molempia näkökulmia tuoda esiin silleen journalismille tyypilliseen neutraaliin sävyyn, neutraalin ihmisen kirjoittamana, vaan annetaan tarvittaessa jopa kiihkoilijoiden kiihkoilla. Mut sit annetaan niitten aidan toisella puolella olevienkin kirjoittaa vastaava setti.