perjantai 26. kesäkuuta 2009

Passi ja syntymätodistus

Käsi ylös hei kaikki jotka tietää missä oma syntymätodistus on? Minä tiiän, kun äiti on joskus aikanaan jemmannut sen mun vauvakirjan väliin, mutta en usko että kovin moni muu tietää? Ville ainakin sanoi ettei hänellä ole pienintäkään aavistusta omastaan. Vaan eipä se Suomessa olekaan niin kovin oleellinen, mutta täällä se on hyvinkin tärkeä. Syntymätodistus on nimittäin se virallinen dokumentti, jolla kaikki muut viralliset henkilöllisyystodistukset helpoimmin irtoaa. Ja jos haluaa passin, se on pakollinen.

Asia on ollut esillä viime aikoina, koska monilta kotona syntyneiltä passi on evätty. Kotisynnytyksessä paikalla kun on yleensä vain kätilö (lääkärin sijaan), eivätkä viranomaiset pidä kätilön kirjoittamaa syntymätodistusta aina automaattisesti validina ja luotettavana. Ongelma korostuu täällä etelässä, missä epäilykset laittomista maahanmuuttajista heräävät herkemmin, ja osa kätilöistä on jäänyt kiinni valheellisten syntymätodistusten kirjoittamisesta. Tämä on kuitenkin suuri haitta niille laillisille kansalaisille joiden vanhemmat ovat valinneet kotisynnytyksen, ja jotka nyt eivät saa passia. Lukuisten valitusten jälkeen ratkaisu on kuitenkin ilmeisesti löytymässä ja tulevaisuudessa passihakemukset hyväksytään toivottavasti nopeammin.

Sitä on aina jotenkin pitänyt Suomen väestörekisteriä niin itsestäänselvänä ja normaalina juttuna, että on vaikea välillä muistaa ettei näillä ole ihan oikeasti mitään käsitystä kuinka monta asukasta tai kansalaista maassa on. Ensi vuonna lasketaan taas, mutta se vastaako saatu numero todellisuutta kuinka tarkasti onkin ihan eri juttu...

12 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Heipsan,

olen viettänyt kuumaa viikkoa niin kelien kuin kiireenkin osalta. Minun "kesähotellissani" oli parhaimmillaan kuusi lasta ja vähintään kolme koko viikon. Ja nyt on sitten kierretty Tykkimäet, Maretariumit, näkötornit ja vietetty pari mukavaa päivää Kotkan lähisaarissa. Ja nyt tuntuu ihan hyvältä lueskella teidän kuulumisia yksikseen ja pienen sateen rapistessa... kun mun hipiälle ei tuolla helteessä tapahdu mitään muuta kuin tuskallista palamista. Mukavaa viikonloppua sinne!
-Laura-

marketta kirjoitti...

Apua, ei aavistustakaan mistään todistuksista, mutta näkeehän sen että se on syntynyt, Ville nimittäin.

rauni kirjoitti...

Ai.. en minä muista sellaista sinne laittaneeni, mutta hyvä kun on siellä tallessa, jos vaikka joku epäilisi Tarjan syntymistä. Täällä on edelleen hyvin lämmintä eikä sadetta ole ainakaan vielä näkynyt, ja säätila ennusteen mukaan jatkuu edelleen kesäisenä. Älä Laura murehdi et ole yksin tuon palamis ongelman kanssa, eilen olin hiukan liika auringon paisteessa ja nyt näytänkin sitten lähinnä keitetyltä ravulta. Vaikka olen horoskoopiltani leijona, niin en kestä aurinkoa. Marketta hyviä tuulia teille.

Iitu kirjoitti...

Moips
OLi ihan pakko kommentoida, vaikka en tiedä yhtään mistä täs tekstis puhutaa... eikä äitikään ole varma missä mun syntymätodistus on. "ehhkä vauvakirjan välissä", äiti sano. mut silti Terkkuja

Andy kirjoitti...

Laura: Onpa sulla ollut kiireistä! Mut ymmärrän sua, mä oon kanssa itse vähän palamisherkkä...

marketta: On se syntynyt joo. Ja onneksi meidän ei tarvitsekaan todistaa että se olisi syntynyt Yhdysvalloissa.

rauni: Siellä se on. Ja sinun ammatiksi on mitä hienoimmin merkitty "autoilijan vmo".

Iitu: Teillä on selkeästi menossa joku anonyymi-villitys... :)

Lilli kirjoitti...

mulla ei ole mitään käsitystä missä mun syntymätodistus on. en ole varmaan koskaan nähnyt sitä.

Andy kirjoitti...

No täähän nimenomaan oli munkin epäilys, ettei suurin osa suomalaisista tiedä mitään omasta syntymätodistuksestaan. Mut mitenköhän sun nimi on siinä kirjoitettu, olis hauska tietää..? ;)

Lilli kirjoitti...

Olisikin mielenkiintoista tietää. Se on kirjoitettu jossain kastepaperissa ainakin eri tavalla kuin miten se nyt kirjoitetaan...

Lilli kirjoitti...

Niin ja ala-asteen todistuksissa on vielä kolmas versio ;)

Andy kirjoitti...

Niin, ja eikös se miten se "oikeasti" kirjoitetaan ole eri kun mitä teidän äiti alunperin ajatteli..? ;)

mama kirjoitti...

miten monella eri tavalla 'lillin' voi kirjottaa? tai no, kysees on varmaan joku hienompi versio, niinku liliandra tai jotain. 8-)
omasta syntymätodistuksesta ei kyl oo mitään havaintoo, voiski ehkä kysästä äiteeltä. sit se sanoo, ettei tiä ja mä rupeen vainoharhaseks ja alan epäileen, et oonki joku kidnapattu pentu, jota meiän porukat on kasvattanu omanaan. eikös niin yleensä käy?

pakko myöntää, et itteeki ihmetyttää toi jenkkien käsittämätön räpellys henkilöllisasioiden kans. kuinka vaikeeta se hei oikeesti on pistää kunnon väestörekisterikeskus pystyyn? ja vois kuvitella, et sormenjälki- ja dna-tunnistuksen luvatus maas ihmisten tunnistaminen ei ois ihan mahdotonta. ai joo, mut sehän rikkoo yksityisyyden suojaa...

ja onhan sielläki parannusta havaittavis, afroamerikkalaisetkin lasketaan väestölaskennas nykysin ihan kokonaisiks ihmisiks, eikä kolmeks viidesosaks. ...ja nyt onki taas pakko kattoo west wingiä.

Andy kirjoitti...

Joo, "tässä on hyvä ystäväni Liliandra, mut sanokaa Lilli vaan..."