perjantai 19. kesäkuuta 2009

Juneteenth

Vaikka täällä ei juhannusta tunnetakaan, on tänään silti juhlapäivä. Juneteenth on juhla sen kunniaksi, että kesäkuun 19. 1865 Texasin orjat kuulivat olevansa vapaita. Alunperin päivää vietettiin varsin paikallisesti, mutta se on vuosien varrella yleistynyt orjuuden lakkauttamisen muistopäiväksi, ja nyt sitä viettää reilusti yli puolet osavaltioista.

Millerin ulkoilmateatterissa järjestetään tänään juhlan kunniaksi konsertti jossa esitellään afroamerikkalaisen musiikin perinteitä, ja mekin ajateltiin suunnistaa illemmalla katsastamaan juhlallisuudet. Toimikoon samalla vähän kuin varajuhannuksena meille, koska varmasti on hauska ilta tiedossa.

8 kommenttia:

marketta kirjoitti...

Varsinaista juhannusta ei vietetä Espanjassakaan, mutta juhlia ne näyttävät osaavan ilmankin myös täällä. Osuimme vuoristoon suuntautuvalla tutkimusmatkallamme keskelle Moros y Christianos -bileitä, ja onnistuimme kuin onnistuimmekin nukkumaan hostelissamme syvää viattoman unta iloisen metelin ja noin sadan desibelin muikaalisen volyymin keskellä. Juhlat päättyivät klo 6 aamulla.Täältäkin voisi muuten lähettää kymmenisen astetta Suomeenpäin, jossa kaikkien todistusten mukaan ilmat ovat aika hurjat toiseen suuntaan. Toivottavasti Iitu ja Emppu pääsevät sentään uimaan joskus.

Andy kirjoitti...

Teidän olisi pitänyt mennä mukaan juhlimaan! Mitä parhainta tutustumista paikalliseen kulttuuriin.

mama kirjoitti...

ok, kyl mä myönnän ihan suosiolla, et oon nykymaailman kasvatti ja tottunu siihen, et uutiset kulkee lähes välittömästi, mut on toi kaks ja puol vuotta (tai melkeen kolme, jos laskee emansipaation julistuspäivästä) silti aika huono saavutus.

kivat siinä sitten: "oot muuten ollu vapaa jo kolmatta vuotta, mitäs siitä tykkäät?" "no, mikäs tässä, kiva tietää, et hallituksen mukaan mä oon ollu vapaa työläinen ja palkkasuhtees, mut ei oo paljon muuta kilisevää näkyny ku massan kannukset..."

*huokaus*

Andy kirjoitti...

No ei se nyt ihan noin mennyt. Kun ei se julistus koskenut kerran Texasin orjia kumminkaan, niin v-mäisempäähän se olisi ollut jos sitä olisi täällä levitelty. "Me ollaankin vapaita mutta te ette ookaan, nännännää.."?

mama kirjoitti...

miten niin ei koskenu? se syyskuussa annettu koski kaikkii orjii semmosis osavaltiois, jotka ei ollu/tullu unionin vallan alle ennen vuoden vaihdetta (on siinäki järkee, vapautetaan orjat just niis osavaltiois, jois unionil ei oo mitään sanavaltaa) ja se tammikuus annettu tarkennus nimes ne 10 osavaltioo, jota se nimenomaan koski ja texashan oli siinä joukos, eikös? se ettei texasis todellisuudes vapautettu yhtään orjaa, ei tarkota etteikö ne lincolnin ja unionin silmis ois ollu vapaita (ja kaiketikin laittomasti vangittuja). ah, täs on taas joku selitysongelma, tarkotin siis sitä, et eihän ne tietty ollu aktuaalisesti vapaita, mut kuitenkin lincolnin vapauttamii (ilman mitään vaikutusta siis). ja kyl mua ois varmaan pikkusen pänniny, et tyypeiltä kestää kolmisen vuotta tulla paikan pääl pistään mahtikäskynsä täytäntöön ja kertoo, et joo, onhan tää täs jo ollu periaattees voimas, mut minkäs teet.

no joo, aina kannattaa antaa julistuksii, joita kukaan ei pysty toimeenpaneen... taidanki täs julistaa omistavani australian, katotaan kuis käy. 8-)

Andy kirjoitti...

No siis orjuushan on lakkautettu virallisesti Yhdysvalloissa tammikuun viimeinen päivä 1865. Kaikki julistukset sitä ennen riippuu ihan siitä kenen valtaoikeuksia kukakin tunnustaa, eikä Aben valtaa kovin universaalisti tunnustettu. Mut oli miten oli, mä luulen silti että se vapautumisen riemu peitti alleen kaiken mahdollisen katkeruuden. Sit myöhemminhän sitä katkeruutta on riittänyt, ja riittää joillain tahoilla edelleen...

mama kirjoitti...

no joo, mä ny menin tällä 'voittaja kirjottaa historian' -meiningillä, eli tunnustan aben valtaoikeudet, olkoonkin kuinka pelkästään moraaliset tahansa. ja samapahan tuo, lopputuloksen kannalta. mut mun versio oli paljon tragikoomisempi!

huomasit varmaan, et oltiin taas kerran molemmat oikeessa, mut puhuttiin hiukan ristiin/eri asiasta? tää on niin tätä...

Andy kirjoitti...

Niinhän se usein menee... ;)