torstai 2. heinäkuuta 2009

Ei olla Kansasissa

Tänään osui tv-ohjelmasta silmään sellainen leffa että oli pakko asettua töllöttimen eteen. Niin moni juttu on lähtöisin The Wizard of Ozista, että pitihän se nyt katsoa, etenkin kun edellisestä kerrasta on hirmuisen pitkä aika.

Syvää järkytystä aiheutti Villen täydellinen tietämättömyys mitä tähän populaarikulttuurin klassikoon tuli, kun kaveri tunnusti ettei ollut koskaan teosta nähnyt. (Nimen oli kuulemma joskus sentään kuullut.) Tyhjä katse vaan, eikä mitään tunnistusreaktiota, kun ruudulle levittäytyi keltainen tiilitie tai rubiinikengät. Jopa rallatus "ding dong, the witch is dead" oli pojalle täyttä hepreaa. Elokuvan päätteeksi Ville vielä totesi että johan oli surkea leffa, eli mitään syvää suhdetta ei sitten päässyt ilmeisesti syntymään vieläkään...

Eikö tää kaikki siis olekaan universaalia tietoa, joka jostain vain tulee riippumatta jopa siitä onko edes nähnyt koko elokuvaa? Mä olen aina luullut, että linnunpelätti, peltimies ja pelokas leijona on tuttuja kaikille. Mä luulin myös, että esimerkiksi tämän kirjoituksen otsikko oli aivan ilmiselvästi tunnistettava viittaus Oziin. Voidaanko nyt ottaa pieni galluppi, että päästään totuuden jäljille?
Ootteko te nähnyt Ihmemaa Ozin?

11 kommenttia:

rauni kirjoitti...

Pakkohan se oli sun kanssa katsoa silloin,kun sä olit pieni tyttö, mutta se meni multa jälkiä jättämättä.

Sanna kirjoitti...

Olen nähnyt kyseisen elokuvan joskus pienenä! En kyllä muista tykkäsinkö siitä silloin... :)

Helka kirjoitti...

Siis yksi lapsuuden klassikoista! IHANA! Jota ei meinaa muuten leffavuokraamoista löytää... Kun se tuli täällä telkkarista, pakotin Markunkin katsomaan sen. Se tunnisti sen kyllä, mutta oli vähän järkyttynyt, että sen piti katsoa musikaali.:D

Andy kirjoitti...

rauni: Mullekin niitä jälkiä jäi enemmän sit vähän vanhemmalla iällä...

Sanna: :)

Helka: Villekin vähän jotain valitti siitä että "kun ne lauleskeli aina välillä..."

mama kirjoitti...

lasketaanko se, jos on nähny ehkä kolmasosan n. 10 minuutin pätkis? tää on samas kategorias tuulen viemän kans, ei vaan kerta kaikkiaan pysty kattoon ku ihan pienen siivun kerrallaan. rintaa röyhistäen sanon kuiteskin, et kyl mä tunnistan silti vähintään 95% viittauksista siihen (ja yleensä ymmärrän jopa merkityksen), lähinnä tosin kaiken muun filmimedian suurkulutuksen ansiosta! miten niin hukkaan heitetty nuoruus? eli kyllä, se on universaalia, osmoosimaisesti imeytyvää tietoa.

onkohan muppettien versio muuten mistään kotosin?

Andy kirjoitti...

Tuulen viemää vaatii ihan muutaman enemmän niitä 10 minuutin pätkiä... ;)

Andy kirjoitti...

Ja äskeisellä viittaan vain siihen että se on ihan hitosti pitempi leffa, koska mun mielestä se on oikeinkin hyvä. :)

Olli kirjoitti...

Riitta ja mina emme ole Ozzia nahneet, mutta viidakossa oli rinoja, hippoja, norsuja, kirahveja, seeproja, krokoja ja lukemattomia antilooppeja ja lintulajeja. Nyt kotimatka odottaa ja palaamme asiaan kun saavumme Helsinkiin.
twrv, Olli ja Riitta

Andy kirjoitti...

Oi mikä lista, kuulostaa hyvältä!

Lilli kirjoitti...

Kyllä olen nähnyt. Mutta en oikein muista siitä kauheasti. Lapsena pidin musikaaleja naurettavana pelleilynä. Mulla oli jotenkin vaivautunut olo, kun aikuiset yhtäkkiä puhkesi laulamaan. Oz-kirjoja olen lukenut myös. Ne jäi vähän paremmin mieleen.

Andy kirjoitti...

Musikaalit on just hauskoja. Aattele jos sitä vois aina välillä vaan luritella jotain, ja koko ympäristö tietäis automaattisesti millä koreografialla nyt mennään... ;)