sunnuntai 26. heinäkuuta 2009

Opettajien oikeuksista

Texasissa ja Kaliforniassa raportoitiin viime vuonna yli 33000 tapausta missä koululaisia oli joko eristetty tai pidetty paikallaan sitomalla tai pitelemällä. Näiden kahden osavaltion lisäksi ainoastaan neljässä muussa vastaavia tilastoja ylipäänsä seurataan. 19 osavaltiossa ei ole tällä hetkellä minkäänlaisia rajoitteita koskien kyseisiä toimenpiteitä kouluissa. Päivän lehti kertoi muutamia melko rankkoja esimerkkejä:
  • Illinois'n osavaltiossa 8-vuotias sidottiin tuoliin ja hänen suunsa teipattiin kiinni, koska hän oli käyttäytynyt hyperaktiivisesti luokassa,
  • Kaliforniassa 7-vuotias tyttö, joka sairastaa Aspergerin tautia, hillittiin ensin päällä istumalla ja sen jälkeen hänet sidottiin ja eristettiin muista suljettuun tilaan,
  • Texasissa 14-vuotias poika menehtyi sen jälkeen kun opettaja oli, hänen kieltäydyttyään istumasta aloillaan, paininut hänet maahan ja maannut hänen päällään.
Kouluilla on siis vapaammat kädet usein keskittymishäiriöistä tai muista vastaavista ongelmista kärsivien lasten käsittelyssä kuin sairaaloilla tai hoitolaitoksilla. Asiasta keskustellaan, mutta useat tahot vastustavat rajoituksia, sillä heidän mukaansa opettajilla on oltava oikeus puolustautua ja suojella muita oppilaita häiritsevältä käytökseltä. Pitää pystyä luomaan positiivinen ympäristö oppimiselle, vaikka sitten sellainen missä riehakkaammat kaverit istuu takarivissä köytettynä ja suukapulan kera.

Oon kyllä ihan samaa mieltä, että opettajilla on oltava mahdollisuus puuttua tilanteisiin missä oppilaat käyttäytyvät huolestuttavasti, mutta kai tähän nyt on sentään mahdollista löytää joku järkevä toimintamalli? Siinä missä Suomessa mennään vähän liiankin hissuttelulinjalla, on täällä meno puolestaan jokseenkin turhan tylyä.

6 kommenttia:

marketta kirjoitti...

Jotain tällaista olen uumoillutkin. Väittävät myös, että USAssa lapsilla diagnosoidaan moninkertainen määrä ylivilkkautta ADHDn nimellä, jota sitten hoidetaan jatkuvalla lääkityksellä.Onhan se ehkä ylivertainen vaihtoehto suukapulaan verrattuna, mutta kieltämättä meillä yritetään pärjäillä ilman kumpaakaan vaihtoehtoa.Hyvä, että teidän vauva ei osoita ainakaan vielä mainittavia ylivilkkauden oireita vaan on pikemminkin hidaskäytöksinen, ymmärsin.

Andy kirjoitti...

Vauva itsessään ilman etäkäyttöyhteyksiä on oikeinkin reipas ja vauhdikas, mutta myös äärimmäisen tottelevainen. Vielä ei ole lääkitykseen tai kurinpalautuksiin tarvinnut turvautua.

mama kirjoitti...

joopa joo, meno kuulostaa vallan... jännittävältä. vaikka oonki sitä mieltä, et opettajil täytyy olla oikeus pitää kuria, ni saattasin kyl hieman hermostuu, jos onni-hemmol ois koulusta tullessaan jeesusteippii ranteissa. ...jos joku sitä teippaa, ni minä! 8-)

Andy kirjoitti...

Juu, oikeuksia on oltava, mutta eiks se klassinen kultainen keskitie olis taas vallan kiva löytää..?

mama kirjoitti...

se vaan tuntuu olevan niin hirmu vaikeeta se kohtuuden löytäminen. jos me saatas päättää tämmöset asiat, ni johan ois maailma parempi paikka. ehkä. 8-)

Andy kirjoitti...

Tässä ja monessa muussa asiassa.. ;)