maanantai 20. heinäkuuta 2009

Kotka on laskeutunut

Päivälleen neljäkymmentä vuotta sitten kaksi kolmasosaa Apollo 11:n miehistöstä laskeutui kuuhun (se oli tuo keskimmäinen kaveri joka jäi kiertoradalle odottelemaan).
Saavutus on jokseenkin uskomaton, ottaen huomioon että Alan Shepard matkasi ensimmäisenä amerikkalaisena avaruuteen vuonna 1961, vain kahdeksan vuotta aikaisemmin. Kahdeksan vuotta, miten lyhyt aika kun miettii millaisista eroista suorituksissa puhutaan.
Apollo-ohjelma päättyi Apollo 17:n myötä vuonna 1972 ja sen jälkeen kuussa ei ole käyty. 12 ihmistä on siis päässyt kuun pinnalle tallustelemaan, tai hyppelemään kai lähinnä, painovoimaerosta johtuen. Mielipiteitä jakava aihe, mutta minä olen niiden kannalla joiden mielestä on korkea aika mennä takaisin. Ja vielä pidemmällekin.
Viimeinen kuva muuten ei sinänsä kuulu sarjaan, koska se on Apollo 8:n lennolta, joka ensimmäisenä kävi kuun kiertämässä vuonna 1968. Mutta huikaiseva otos joka tapauksessa.

Kuvat NASA:lta.

10 kommenttia:

sirpa kirjoitti...

Niinhän täälläkin kirjoitetaan lehdissä että se yks niistä kuuhemmoista joka taiteilee niitä taulujakin sanoi että vielä asutaan kuussa, siellä syntyy jopa lapsia ja sama tehdään joskus marsissa... mahtaako vain meidän elinaikana toteutua mikään näistä.. ja voidaan olla kahta mieltä onko turhaa rahan haaskausta mutta mielestäni sotiin käytetään niin paljon että mieluummin avaruusohjelmiin ja mennään kuuhun ja marsiin ja maailmaan rauha...

Andy kirjoitti...

Yhtä kolumnistia lainatakseni, jos ihmisen pitäis aina ensin odottaa että "kotirintamalla" on kaikki asiat kunnossa ennen kun voi käyttää resursseja tutkimusmatkailuun, ei me oltais vieläkään lähdetty luolista liikkeelle. Ja että mitä sitten jos Kolumbus olisi käynyt katsomassa uutta mannerta ja sit sinne ei olis koskaan enää palattu... Kyllä munkin mielestä vois budjetista vähän siirtää valuuttaa sotatoimista NASA:lle.

mama kirjoitti...

no joo, sehän on aina tää sama saarna: ei saa käyttää rahaa mihinkään muuhun ku ihmisten peruselämiseen. heti ku alettiin puhuun lamasta, ni yleisönosastot pursuilee kirjotuksii siitä, miten ny pitää välittömästi poistaa rahotus kaikelta ylimääräseltä, ninkun esmes kulttuurilta ja turhilta tutkimusprojekteilta. jos jollain ei oo heti nähtävis olevaa selvää rahallista hyötyy, ni pois vaan...

komppaan kyl andyy, tai no, tuskin me oltais päästy ees niihin luoliin asti, jos ei kohdistettais resurssei välil johonki oman navan ulkopuolelleki. *huokaus* sit täs käy kuiteski niin, et valoo nopeempi avaruusmatkustus kehitetään just siinä vaihees, ku mä oon liian vanha enää lähteen minnekään...

Andy kirjoitti...

Niin, ihan kun se rahallinen hyöty olis ainoa millä voi olla merkitystä. Ja mistäs sitä tietää vaikka olis millaisia taloudellisiakin mahdollisuuksia, jos vaan lähdettäis tutkimaan.

marketta kirjoitti...

Maman kannattaa kyllä pysyäkin keinustoolissa, ettei tule sitten lisää niitä oikealta ohittajia. Avaruudessa kun ne nopeudetkin on vähän toisenlaiset, vai?

Andy kirjoitti...

=)

rauni kirjoitti...

Vai oliskohan Maman kuitenkin paras pysyä pois myös siitä kenuvasta tuolista, kun se voi keinahtaa vaikka nurinniskoin.
Niitä on nykyään sellaisia tuoeja joihin saa turvavyönkin.
Anteeksi Mama, ihan vaan rakkaudella vähän pilkataan.

Andy kirjoitti...

Ja täähän on vielä aika kevyttä, verrattuna siihen mitä meidän jutut yleensä on, vai mitä..? ;)

mama kirjoitti...

hei hei hei, mistä ihmeestä kaikki on saanu sen käsityksen, et mä oisin jotenkin onnettomuusaltis liikenteessä?! vaikka mä viime jouluna ajonkin fillarilla joulukuusta päin, ni ei siitä tartte vetää mitään johtopäätöksii... 8-)

sitä paitti keinutuolit on vaarallisii, mä oon vältelly niitä siitä saakka, ku keinuin kerran oman jalkateräni päältä. nih.

Andy kirjoitti...

En mä kyllä kanssa ymmärrä. Ei se joulukuusikaan ollut sun syytä ees.